Persberichten

Ieder jaar komen zo'n zestig van onze experts in het nieuws. Over giftige blauwalgen tot bodembiodiversiteit en de persoonlijkheid van vogels. Vragen? Neem contact op met Froukje Rienks, hoofd wetenschapscommunicatie van het NIOO.

Zoekresultaten

  1. Spreeuwen kijken trekroute niet van elkaar af

    Persbericht
    Jonge, onervaren spreeuwen gaan zelfstandig op zoek naar hun overwinteringsgebied. De vogels zijn jaarrond zeer sociaal, maar dat betekent niet dat ze de trekroute afkijken. Door een klassiek verplaatsingsexperiment opnieuw te bekijken en uit te breiden met nieuwe gegevens wist een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Zwitsers Ornithologisch Instituut (Vogelwarte) een langlopende discussie na vele jaren op te lossen. Het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters publiceert de bevindingen nu.
    Zwerm spreeuwen
  2. Regenwormen zijn winnaars van vochtig 2023 & Leeuwarden verovert titel Bodemdierenstad van het jaar

    Persbericht
    Op 5 december is het óók Wereldbodemdag. Ter ere daarvan maakt de organisatie van de Bodemdierendagen de scores van de Nederlandse bodemdieren in 2023 bekend. De regenwormen houden wel van nat weer en weten hun toppositie in de Bodemdieren Top 3 vast te houden: ze zijn in 87% van de tuinen gespot. En in Leeuwarden is met zoveel enthousiasme en aandacht voor hun belang naar bodemdieren gezocht, dat de Friese hoofdstad ditmaal de eretitel Bodemdierenstad van het Jaar mag voeren.
    Resultaten bodemdierendagen 2023
  3. Ontdekken hoe de natuur werkt

    Persbericht
    Hoe werkt de natuur? Dat is een korte maar ook een grote vraag. En hoe onderzoek je dat? Dat kan iedereen deze zaterdag 7 oktober zelf komen ontdekken… Bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) - een kans die zich maar eens in de paar jaar voordoet. Van een DNA-workshop tot ‘rupshappen’ en de Gelderse première van de bodemdierenopera: ook het programma is heel biodivers.
    NIOO gebouw met open dag banner
  4. Duik onder het maaiveld!

    Persbericht
    Herfst! Dus is het weer tijd voor een bodemdierensafari, op zoek naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Ook tijdens de 9e editie van de Bodemdierendagen zullen weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist meezoeken: van vrijdag 22 september tot en met zondag 8 oktober.
    Een bloemenweide met ondergronds een aantal bodemdieren zoals mol, regenworm, kever.
  5. Vroege vogels van de toekomst zijn niet vroeg genoeg

    Persbericht
    Bij koolmezen blijkt er duidelijk een grens te zitten aan hun vermogen om zich aan klimaatverandering aan te passen. Op korte termijn nóg vroeger eieren leggen: dat gaat niet lukken. Zulke informatie over voorbeeldsoorten is noodzakelijk om de klimaatgevolgen voor de natuur goed te kunnen voorspellen.
    Koolmezen passen zich aan
  6. Expeditie gaat op zoek naar onzichtbaar leven op Galapagos

    Persbericht
    Een internationaal onderzoeksteam geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) gaat op jacht naar onzichtbare soorten op de Galapagoseilanden.
    Scalesia forest
  7. Wereldwijde vergelijking laat zien: bodemtransplantatie geeft natuurherstel boost

    Persbericht
    Uit 46 experimenten in 17 landen en op 4 continenten blijkt dat gebieden waar natuurherstel nodig is profiteren van bodemtransplantatie, volgens nieuw onderzoek van Jasper Wubs (NIOO-KNAW) in het Journal of Applied Ecology.
    Bodemtransplantatie in Nederland
  8. Regenwormen trekken aan het langste eind en winnen Bodemdierentop

    Persbericht
    De regenwormen trekken dit jaar aan het langste eind: ze eindigen net voor de spinnen en de pissebedden. De 2052 waarnemers vonden wormen bij meer dan 83% van de Nederlandse tuinen, parken, schoolpleinen en zelfs balkons.
    Banner Bodemdierentop 2022 (plat)
  9. Vuurwerk zorgt voor langdurige verstoring van wilde vogels

    Persbericht
    Uit nieuw onderzoek blijkt dat wilde ganzen door het afsteken van vuurwerk niet ‘even opvliegen en weer neerstrijken’. De gedragsveranderingen houden langer aan.
    Fireworks in the sky
  10. “Insecten hebben nú onze hulp nodig in opwarmende wereld”

    Persbericht
    “Als we nu geen actie ondernemen om de impact van klimaatverandering op insecten beter te begrijpen en te verminderen, dan beperken we onze kansen op een duurzame toekomst met gezonde ecosystemen drastisch.” Deze boodschap komt uit het heel actuele wetenschappelijke artikel in Ecological Monographs vandaag, van 70 onderzoekers uit 19 landen en geleid door het NIOO. Gelukkig geven ze ook oplossingen aan om insecten te helpen in een opwarmende wereld, compleet met managementstrategieën.
    One of the insect species impacted by climate change
  11. Utrecht verovert titel Bodemdierenstad van het Jaar

    Persbericht
    Utrecht is uitgeroepen tot de ‘Bodemdierenstad van het Jaar’. De stad ontvangt deze eretitel dankzij een hoge score voor de diversiteit aan bodemdieren midden in het centrum én de extra aandacht voor dat onmisbare bodemleven daar. Het is de eerste keer dat de organisatie van de landelijke Bodemdierendagen deze titel uitreikt. Bodemdieren zijn onmisbaar om een stad aangenaam en leefbaar te houden, voor alle inwoners.
    Uitreiking van de titel Bodemdierenstad 2022 aan de stadsecologen van Utrecht.
  12. Niet alle trekvogels trekken nog

    Persbericht
    De brandgans blijkt zich sneller aan te kunnen passen dan gedacht. De dieren die door veranderingen in landgebruik besluiten om in Nederland te broeden, zijn ongeveer even succesvol als hun soortgenoten die nog wel de tocht naar het Hoge Noorden wagen. En dat biedt kansen voor de natuur, stelt Chiel Boom van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Hij promoveert vandaag bij de Universiteit van Amsterdam.
    Brandganzen trekken naar het Hoge Noorden om te broeden