Persberichten

Ieder jaar komen zo'n vijftig van onze experts in het nieuws. Van giftige blauwalgen tot bodembiodiversiteit en de persoonlijkheid van vogels. Vragen? Neem contact op met Froukje Rienks, hoofd wetenschapscommunicatie van het NIOO.

Zoekresultaten

 1. Duik onder het maaiveld!

  Persbericht
  Herfst! Dus is het weer tijd voor een bodemdierensafari, op zoek naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Ook tijdens de 9e editie van de Bodemdierendagen zullen weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist meezoeken: van vrijdag 22 september tot en met zondag 8 oktober.
  Een bloemenweide met ondergronds een aantal bodemdieren zoals mol, regenworm, kever.
 2. Vroege vogels van de toekomst zijn niet vroeg genoeg

  Persbericht
  Bij koolmezen blijkt er duidelijk een grens te zitten aan hun vermogen om zich aan klimaatverandering aan te passen. Op korte termijn nóg vroeger eieren leggen: dat gaat niet lukken. Zulke informatie over voorbeeldsoorten is noodzakelijk om de klimaatgevolgen voor de natuur goed te kunnen voorspellen.
  Koolmezen passen zich aan
 3. Expeditie gaat op zoek naar onzichtbaar leven op Galapagos

  Persbericht
  Een internationaal onderzoeksteam geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) gaat op jacht naar onzichtbare soorten op de Galapagoseilanden.
  Scalesia forest
 4. Wereldwijde vergelijking laat zien: bodemtransplantatie geeft natuurherstel boost

  Persbericht
  Uit 46 experimenten in 17 landen en op 4 continenten blijkt dat gebieden waar natuurherstel nodig is profiteren van bodemtransplantatie, volgens nieuw onderzoek van Jasper Wubs (NIOO-KNAW) in het Journal of Applied Ecology.
  Bodemtransplantatie in Nederland
 5. Regenwormen trekken aan het langste eind en winnen Bodemdierentop

  Persbericht
  De regenwormen trekken dit jaar aan het langste eind: ze eindigen net voor de spinnen en de pissebedden. De 2052 waarnemers vonden wormen bij meer dan 83% van de Nederlandse tuinen, parken, schoolpleinen en zelfs balkons.
  Banner Bodemdierentop 2022 (plat)
 6. Vuurwerk zorgt voor langdurige verstoring van wilde vogels

  Persbericht
  Uit nieuw onderzoek blijkt dat wilde ganzen door het afsteken van vuurwerk niet ‘even opvliegen en weer neerstrijken’. De gedragsveranderingen houden langer aan.
  Fireworks in the sky
 7. “Insecten hebben nú onze hulp nodig in opwarmende wereld”

  Persbericht
  “Als we nu geen actie ondernemen om de impact van klimaatverandering op insecten beter te begrijpen en te verminderen, dan beperken we onze kansen op een duurzame toekomst met gezonde ecosystemen drastisch.” Deze boodschap komt uit het heel actuele wetenschappelijke artikel in Ecological Monographs vandaag, van 70 onderzoekers uit 19 landen en geleid door het NIOO. Gelukkig geven ze ook oplossingen aan om insecten te helpen in een opwarmende wereld, compleet met managementstrategieën.
  One of the insect species impacted by climate change
 8. Utrecht verovert titel Bodemdierenstad van het Jaar

  Persbericht
  Utrecht is uitgeroepen tot de ‘Bodemdierenstad van het Jaar’. De stad ontvangt deze eretitel dankzij een hoge score voor de diversiteit aan bodemdieren midden in het centrum én de extra aandacht voor dat onmisbare bodemleven daar. Het is de eerste keer dat de organisatie van de landelijke Bodemdierendagen deze titel uitreikt. Bodemdieren zijn onmisbaar om een stad aangenaam en leefbaar te houden, voor alle inwoners.
  Uitreiking van de titel Bodemdierenstad 2022 aan de stadsecologen van Utrecht.
 9. Niet alle trekvogels trekken nog

  Persbericht
  De brandgans blijkt zich sneller aan te kunnen passen dan gedacht. De dieren die door veranderingen in landgebruik besluiten om in Nederland te broeden, zijn ongeveer even succesvol als hun soortgenoten die nog wel de tocht naar het Hoge Noorden wagen. En dat biedt kansen voor de natuur, stelt Chiel Boom van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Hij promoveert vandaag bij de Universiteit van Amsterdam.
  Brandganzen trekken naar het Hoge Noorden om te broeden
 10. Maak kennis met de onderburen

  Persbericht
  Tijdens de 8e editie van de Bodemdierendagen zoeken weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist mee. Dit jaar met speciale aandacht voor de bodemdieren in de stad.
  Bodemdierendagen 2022
 11. Duurzame voedselproductie leren voorspellen en verbeteren met bodemleven

  Persbericht
  Akkers en weiden kunnen behalve voedsel nog veel meer diensten leveren, als het bodemleven gezond is. Een groep onderzoekers en bedrijven gaat bekijken hoe landbouwgronden hun multifunctionaliteit terug kunnen krijgen.
  Microscopie
 12. Het meerbericht: de verwachting voor veilig zwemwater

  Persbericht
  Het project Meerbericht is officieel gestart. In het project worden bestaande weer-, water- en blauwalgmodellen gecombineerd om blauwalgenoverlast te voorspellen.
  Informatiebord over het project Meerbericht