Blogs

Zoekresultaten

  1. Beleef de Lente 2025: Heel veel rondjes door het bos

    Blog
    Mijn collega’s struinen alweer door het bos voor het koolmezenonderzoek. Het broedseizoen komt op gang, de eerste jongen zijn er. Hopelijk ook genoeg rupsen, want die hebben de jongen hard nodig om te groeien. Maar zijn die rupsen er al? En hoeveel dan eigenlijk?
    Beleef de lente
  2. Galápagos (5): Terug naar Galápagos

    Blog
    Twee jaar na onze eerste wetenschappelijke expeditie keerden we terug naar de Galápagoseilanden, dit keer met scherpere instrumenten, nieuwe doelen en nog meer enthousiasme. Onze missie? Om dieper te duiken in de verborgen microbiële wereld van Scalesia, de iconische reuzenmadeliefjes van de eilandengroep, en geheimen bloot te leggen waar zelfs ons eerdere werk slechts een tipje van de sluier van oplichtte.
    Galapagos expedition team
  3. Beleef de Lente 2025: Actie!

    Blog
    Ik schrijf vaak dat de lente niet maakbaar is. De natuur gaat haar eigen gang en (gelukkig!) hebben wij daar weinig invloed op. Maar soms kunnen wij wel een beetje bijsturen. En zo kan het zijn dat we ineens een volle kast hebben, met in de komende weken heel veel actie!
    Koolmees op nest
  4. Beleef de Lente 2025: Een ei is geen ei

    Blog
    Als 'Fries om utens' heb ik goeie herinneringen aan het eerste Kievitsei. Dit was elk jaar groot nieuws in de Leeuwarder Courant en op Radio Fryslân. Mijn ouders werden er onrustig van – het eerste ei was gevonden! Kort daarna vond mijn moeder meestal dat het tijd was voor de Grote Schoonmaak.
    Een ei is geen ei
  5. Beleef de Lente 2025: Rondje langs de velden

    Blog
    Onze eigen Beleef de Lente-mees doet het voorlopig kalm aan. Elke nacht slaapt het mannetje in de kast, maar verder gebeurt er weinig. Komt daar snel verandering in? En hoe is de stand van zaken in de andere nestkasten van het NIOO? Tijd voor een rondje langs de velden!
    Rondje langs de velden
  6. AI wordt wild

    Blog
    Hoe werkt de natuur? Hoe functioneren ecosystemen en hoe reageren ecosystemen op veranderingen in het klimaat, in landgebruik, in stikstofneerslag? Er wordt heel veel data verzameld over de natuur. Niet alleen door professionele organisaties maar vooral ook door burgers met verstand van zaken, de citizen scientists. Wat voor rol is er voor AI weggelegd in de manier waarop we die data kunnen gebruiken om ecosystemen te begrijpen; wat is de rol van AI in de wilde wereld van de natuur?
    Veluwezoom heide
  7. Beleef de Lente 2025: Het wel en wee van een nestkast

    Blog
    Wij bij het NIOO doen onderzoek aan koolmezen en gebruiken daarvoor nestkasten. Dat laatste, het gebruiken van die nestkasten, lijkt simpel maar is het niet. Er kan heel veel mis gaat met die kasten...
    Nestkast beleef de lente
  8. Beleef de Lente 2025: Rupsjes

    Blog
    Jonge Koolmezen hebben rupsen van de Wintervlinder nodig om te kunnen groeien. Maar hoe weten we dat eigenlijk, dat die rupsen er zijn? Klimmen de onderzoekers elke keer hoog de eik in om rupsjes te zoeken en dan te tellen? Nou, ik zal een tipje van de 'rupsensluier' oplichten!
    Rups
  9. Beleef de Lente 2025: Het balletje rolt

    Blog
    Je hebt misschien het idee dat er in koolmezenland niet veel aan de hand is. Onze eigen mees komt elke nacht in de kast slapen, en dat is het dan. Maar vergis je niet, niets is minder waar! Zonder dat wij het doorhebben is er veel gaande. Bijvoorbeeld buiten de nestkast, in de kruinen van eiken...
    Koolmees
  10. Bevers in Nederland: een zegen of een last?

    Blog
    Bevers werden in 1988 in Nederland geherintroduceerd en sindsdien is de beverpopulatie enorm gegroeid. Er wonen nu ongeveer zesduizend bevers in Nederland. In de natuur kunnen bevers hele positieve effecten hebben op hun omgeving omdat ze deze veranderen, maar is dat in door mens gereguleerde gebieden ook zo?
    Britt van Zelst bij beverdam
  11. Beleef de Lente 2025: Eindelijk, we mogen weer!

    Blog
    Na heel veel nachtjes slapen is het dan eindelijk zover: de Koolmees is live! Wij van de Beleef de Lente Koolmees hebben er weer heel veel zin in.
    Een koolmees staat op een tak. De koolmees heeft een blauwe en een witte ring om zijn pootjes
  12. Een zomer lang blauwalgenonderzoek in mini-meren

    Blog
    Blauwalgen verstoren de zwemplannen van veel mensen. Stel je voor: het is lekker weer en je wilt het water opzoeken, maar dan heb je pech! Het zwemstrand is gesloten vanwege een blauwalgenbloei. Maar waarom sluit een zwemlocatie dan?
    Annemieke Drost