Blogs

Zoekresultaten

 1. Terugblik op 5 jaar Vang de Watermonsters: ervaringen van burgerwetenschapper Foppe

  Blog
  Tien buisjes gevuld met water op de post om de wetenschap te helpen. Een tikkeltje ongeduldig wachtte Foppe de Haan tot de resultaten van zijn metingen online kwamen. Zoals hij al verwachtte na het nemen van de monsters: ‘beide wateren hadden inderdaad een slechte waterkwaliteit.’
  Vang de watermonsters
 2. Beleef de Lente 2024: Het doek valt

  Blog
  En toen vlogen de twee overgebleven kleine Koolmeesjes precies op de juiste dag de wijde wereld in. En kijken we tegen een leeg nestje aan.
  Bospad
 3. Beleef de Lente 2024: Genieten van het tweede nestje

  Blog
  En het ging precies zoals verwacht. De jonge koolmeesjes vlogen uit op de dag die we al een beetje voorspeld hadden. De ouders deden hun uiterste best en kregen de jonge koolmeesjes best nog eenvoudig de kast uit. De grote, wijde wereld in.
  Bospad
 4. Beleef de Lente 2024: Bezetting

  Blog
  Onze eigen vier jonge koolmezen groeien als kool. Ze zijn nu een dag of 18 oud en vliegen misschien vandaag maar zeker morgen of overmorgen uit. Af en toe zit er al een jong in het vlieggat, alvast de buitenwereld aan het verkennen.
  Bospad
 5. Beleef de Lente 2024: Wet, wet, wet

  Blog
  Iedereen heeft het wel meegekregen, de afgelopen dagen waren bijzonder nat. Heftige onweersbuien trokken over het land, vaak met enorm veel regen. De koolmezen hebben het er mee te doen, maar ook de onderzoekers van de koolmezen.
  Beleef de lente: Wet, wet, wet
 6. Beleef de Lente 2024: Keutels

  Blog
  In mijn blog van een week geleden schreef ik over het voedsel dat de jonge koolmeesjes nodig hebben. Dit zijn de rupsen van de Wintervlinder. Wij als onderzoekers van de Koolmees willen graag weten hoeveel voedsel er nu eigenlijk beschikbaar is. Hoe tellen wij rupsen?
  Beleef de lente: Keutels
 7. Beleef de Lente 2024: Meten is weten

  Blog
  Eindelijk zijn we dan toch live gegaan! De lente begon voor de Koolmees-bloggers een beetje met horten en stoten. Maar gelukkig is het goed gekomen en kijken we naar een broedende vrouw op vier eitjes. Minder dan in een normaal broedsel, maar genoeg om hier heel veel plezier aan te gaan beleven!
  Beleef de lente
 8. Beleef de Lente 2024: Een 'verse' start

  Blog
  En hoppa, het was weer lente en bij een zonnetje en een zingend tjiftjaf schrijf ik mijn eerste blog. ‘De tiid hâldt gjin skoft’ (de tijd heeft geen pauze) zeg ik altijd en dat blijkt nu ook weer zo te zijn. Je knippert met je ogen en er is weer een jaar voorbij.
  Beleef de lente
 9. Galapagos (4): de expeditiefilm

  Blog
  Een internationaal onderzoeksteam geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) ging op jacht naar onzichtbare soorten op de Galapagoseilanden. Daar is nu een korte expeditiefilm over gemaakt. Reis mee!
  Scalesia Expedition banner 3
 10. Landbouw en natuur: een zaak voor overheid, keten en boeren

  Blog
  We moeten meer rekening houden met natuur binnen het Nederlandse landbouwsysteem. Hier pleiten wij ervoor dat overheden hun rol oppakken én dat de keten verantwoordelijkheid neemt.
  Koeien op kruidenrijk grasland
 11. Hoe de wintervlinder zich zo snel aanpast aan klimaatverandering

  Blog
  De wintervlinder past zich sneller dan de meeste soorten aan klimaatverandering aan. Natalie van Dis onderzocht in haar promotie-onderzoek welke genetische en andere factoren daarbij een rol spelen.
  Wintervlinder
 12. Stadsmezen hebben een stabieler ritme

  Blog
  Onderzoekers van het NIOO-KNAW onderzochten de timing van het broedgedrag en de dag-en-nachtritmiek van koolmezen binnen en buiten de stad. Stadsmezen blijken stabieler.
  Koolmees Westerheide