Nieuws

Zoekresultaten

 1. Nationaal Groeifonds financiert landelijk Holomicrobioom Instituut

  Nieuws
  Het Nederlandse kabinet heeft €200 miljoen uit het Nationaal Groeifonds toegekend aan een publiek-privaat consortium dat onderzoek gaat doen naar ‘microbiomen’ en economisch interessante toepassingen daarvan. De subsidie uit het Groeifonds, bovenop €150 miljoen die de tientallen consortiumdeelnemers zelf bijdragen, ondersteunt de komende tien jaar de activiteiten van een op te richten landelijk ‘Holomicrobioom Instituut’.
  Holomicrobioom
 2. Hoe genetisch onderzoek bijdraagt aan effectieve bescherming van de leeuw

  Nieuws
  Menselijke maatregelen om leeuwen te beschermen hebben impact op de genetische gezondheid van de populaties. Dat ontdekten Nederlandse en Keniaanse wetenschappers door het DNA van 171 Keniaanse leeuwen te analyseren. "Door bijvoorbeeld reservaten te omheinen, neemt de kans op inteelt toe." Met de kennis en tools uit het onderzoek kunnen beheerinstanties in Kenia hun waardevolle wildlife in de toekomst nog beter beschermen.
  Leeuw
 3. “Waterecosystemen veranderen razendsnel”

  Nieuws
  Suzanne McGowan is benoemd tot bijzonder hoogleraar Aquatic Ecosystem Dynamics bij de Universiteit Utrecht. Zij gaat zich richten op de vraag hoe waterecosystemen werken, en hoe die onder invloed staan van de grote veranderingen die onze planeet doormaakt. McGowan blijft daarnaast verbonden aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) als hoofd van de afdeling AquatischeEcologie. Als hoogleraar zal ze bruggen slaan tussen diverse onderzoeksgroepen.
  Suzanne McGowan
 4. Wageningen Microbiome Center gelanceerd

  Nieuws
  Vandaag is het Wageningen Microbiome Center (WMC) gelanceerd, tijdens de jaarlijkse Dies-viering van Wageningen University. In dit nieuwe Wageningen-brede samenwerkingsverband werkt het NIOO zij aan zij met Wageningen University & Research en UNLOCK om microbioom-onderzoek te stimuleren door het delen van infrastructuur en kennis.
  Microbiomes are everywhere
 5. Jos Raaijmakers nieuw lid KHMW: ‘Brug slaan tussen wetenschap en maatschappij’

  Nieuws
  De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) heeft Jos Raaijmakers, hoogleraar Microbiële interacties en diversiteit, benoemd als nieuw wetenschappelijk lid.
  Jos Raaijmakers
 6. Verjagen van grasetende brandganzen kost vaak meer dan het oplevert

  Nieuws
  Het verjagen van brandganzen van weilanden in Friesland, wat nu de praktijk is, kost bij de huidige aantallen ganzen waarschijnlijk meer dan dat het oplevert. Dat blijkt uit een modelstudie van ecoloog Monique de Jager en collega’s van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Universiteit Utrecht, Wageningen University and Research en de Universiteit van Amsterdam. De studie werd uitgevoerd in het kader van de Nederlandse bijdrage aan het Europese ganzenbeheer. Het wegjagen van ganzen lijkt alleen kosteneffectief als er minder ganzen in het gebied zijn.
  Brandganzen
 7. Natalie van Dis wint NEV-dissertatieprijs 2023

  Nieuws
  Met haar promotieonderzoek ‘Evolutie in actie: Drijfveren achter de wintervlinders snelle aanpassing aan klimaatverandering’ wint Natalie van Dis dit jaar de prijs voor het beste proefschrift op het gebied van de entomologie.
  Nathalie van Dis krijgt de dissertatieprijs van NEV
 8. Maak kennis met het nieuwe Nationaal Centrum voor Bodemecologie

  Nieuws
  De ecologie van de bodem is een belangrijk onderzoeksveld. Om dit onderzoeksveld verder te brengen, is er sinds kort een nieuw Nationaal Centrum voor Bodemecologie. Alle in Nederland werkzame bodemecologen kunnen zich nu aansluiten bij dit initiatief, dat oorspronkelijk in Wageningen is gestart.
  Scientists involved in the new National Centre for Soil ecology together
 9. Regenwormen zijn winnaars van vochtig 2023 & Leeuwarden verovert titel Bodemdierenstad van het jaar

  Persbericht
  Op 5 december is het óók Wereldbodemdag. Ter ere daarvan maakt de organisatie van de Bodemdierendagen de scores van de Nederlandse bodemdieren in 2023 bekend. De regenwormen houden wel van nat weer en weten hun toppositie in de Bodemdieren Top 3 vast te houden: ze zijn in 87% van de tuinen gespot. En in Leeuwarden is met zoveel enthousiasme en aandacht voor hun belang naar bodemdieren gezocht, dat de Friese hoofdstad ditmaal de eretitel Bodemdierenstad van het Jaar mag voeren.
  Resultaten bodemdierendagen 2023
 10. Wim van der Putten en Jos Raaijmakers voor zesde jaar op rij 'Highly Cited Researcher'

  Nieuws
  Clarivate Analytics heeft de nieuwe lijst bekend gemaakt van de meest geciteerde wetenschappers. Twee NIOO-onderzoekers staan nu al zes jaar achter elkaar in de lijst: Jos Raaijmakers en Wim van der Putten.
  Clarivate 2022
 11. Waterkwaliteit in Nederlandse kleine wateren is nog steeds onder de maat

  Nieuws
  Maar zo’n 20% van de kleine wateren in Nederland heeft een goede waterkwaliteit. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van het burgeronderzoek ‘Vang de watermonsters’ van 2023. Tachtig procent van de gemeten wateren scoort matig of slecht. Deze wateren bevatten bijvoorbeeld weinig planten of waterdiertjes, te veel meststoffen of zijn troebel. Deze nieuwe metingen bevestigen de trend: al voor het vijfde jaar op rij zijn de resultaten uit dit onderzoek vrijwel onveranderd slecht.
  Burgerwetenschappers onderzoeken de waterkwaliteit
 12. Het Galapagos Microbiome Project: ontdekkingstocht naar een onzichtbare wereld

  Nieuws
  Hoe uniek en divers is het onzichtbare leven op Galapagos? Dat is de centrale vraag waarop een team internationale onderzoekers, geleid door het NIOO, antwoord probeert te vinden. Dit jaar gingen zij op expeditie naar de iconische eilanden om het microbiële leven daar te bestuderen. De inzichten uit hun onderzoek kunnen bijdragen aan het behoud van inheemse plantensoorten, en dan in het bijzonder Scalesia: het reuzenmadeliefje.
  Galapagos Microbiome Project - sampling the microbiome of endemic Scalesia plants