Nieuws

Zoekresultaten

  1. Subsidie toegekend voor SMART experimentele hub voor aquatische processen

    Nieuws
    Een consortium voor onderzoeksfaciliteiten die waterkwaliteit bestuderen, heeft subsidie van 4,18 miljoen euro ontvangen uit het NWO-programma voor wetenschappelijke infrastructuur.
    De leden van het SEFAP consortium op de brug voor het NIOO
  2. Minder intensief werkt beste voor landbouwbodem

    Persbericht
    Hoe minder intensief je de bodem bewerkt, des te beter kan de bodem functioneren. Denk aan minder vaak de grond omploegen of meer gras-klavermengsels gebruiken als afwisseling. Dit concludeert een onderzoeksteam geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Onverwachts geldt dit voor zowel gangbare als biologische boerenbedrijven. Deze belangrijke inzichten voor het verduurzamen van de landbouw verschijnen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Science. “Het biedt duidelijke aanknopingspunten waar elke boer wat mee kan.”
    Het veldwerk aan de bodem: tussen het graan, de kruiden, het gras en de klaver
  3. Het jaar van de eendagsvlieg

    Persbericht
    In 2025 staat de eendagsvlieg een heel jaar lang in de spotlights. Dit tot de verbeelding sprekende dier leeft veel langer dan gedacht, en vooral onder water. Grijp je kans, te beginnen in deze meivakantie, en help de wetenschappers van Waterdiertjes.nl met het opsporen van eendagsvlieglarven in heel Nederland. Net als bij andere waterdieren geeft dit ons belangrijk inzicht in de waterkwaliteit.
    Jaar van de eendagsvlieg
  4. Gulden sleutelbloem maakt gezondheid natuur zichtbaar

    Nieuws
    De gulden sleutelbloem lijdt sterk onder de afname van insecten en de achteruitgang in kwaliteit van leefgebieden. Onderzoek op Europese schaal naar deze voorjaarsplant laat zien dat deze factoren invloed hebben op de vorm van de bloemen. Wat vertellen de lengte van stijlen en meeldraden van een bloem over de gezondheid van de natuur?
    Sleutelbloemen achter het NIOO
  5. Op en neer in het moeras

    Persbericht
    Verlaag het waterpeil in het moeras tijdelijk en je krijgt er een veerkrachtig, gezonder en biodiverser ecosysteem voor terug. Dat is het advies van ecoloog Kerstin Bouma en haar collega’s van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). In de Oostvaardersplassen deed zich een bijzondere kans voor om uit te vissen hoe dit werkt. Op dat onderzoek in de modder en tussen het riet promoveert zij vandaag.
    Ecoloog Kerstin Bouma draagt een waadpak en een rugzak. Ze loopt door een moeras.
  6. Oeroude blauwalg bloeit steeds meer

    Nieuws
    Iedere zomer is het weer zover, blauwalgen. Waarom zorgen ze voor overlast, wordt dat erger door klimaatverandering en wat kunnen we ertegen doen? Dat zijn vragen waar het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) de afgelopen jaren antwoorden op heeft gezocht en nog steeds zoekt. Het onderzoek heeft nieuwe inzichten opgeleverd over fundamentele processen, van celniveau tot grootschalige veranderingen in meren en plassen. Daarmee zijn risico’s beter in te schatten en mogelijk nieuwe bestrijdingsmethoden te ontwikkelen.
    Blauwalgen en drijfhout
  7. Meer oog voor het water in de natuur

    Nieuws
    Dit is het derde artikel in een serie over 70 jaar ecologisch onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), dit keer over wateronderzoek.
    Lisette de Senerpont Domis en Ellen van Donk
  8. Stefan Dekker wordt nieuwe directeur Nederlands Instituut voor Ecologie

    Persbericht
    Ecohydroloog Stefan Dekker wordt per 15 juni 2025 directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), het nationale instituut voor ecologisch onderzoek van de KNAW. Stefan Dekker is nu hoogleraar Mondiale Ecohydrologie en duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht en daarnaast onderzoeksdirecteur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Dekker volgt interim-directeur Wim van der Putten op.
    Stefan Dekker
  9. “Ik begon met een kortlopend project en ben nooit meer weggegaan”

    Nieuws
    Op 1 oktober nam Wim van der Putten het stokje van het directeurschap over van voorganger Geert de Snoo. Voor het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is hij een bekende: Van der Putten begon al in 1984 bij een voorloper van het NIOO. Nu vertelt hij meer over zijn loopbaan, en zijn werk als interim-directeur.
    Wim van der Putten
  10. Vijf jaar directeur: een terugblik én een blik op de toekomst

    Nieuws
    Tot oktober vorig jaar stond Geert de Snoo aan het roer van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Een aantal maanden later blikken we met hem terug op vijf jaar directeurschap en praten we over zijn nieuwe rol als directeur onderzoeksbeleid bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
    Geert de Snoo tijdens zijn afscheidsreceptie
  11. Duizenden meren op Groenland ‘omgeslagen’ door extreem weer

    Persbericht
    Zo’n 7500 meren in West-Groenland zijn in korte tijd sterk veranderd. Van helderblauw naar bruin, van een goede naar een veel slechtere waterkwaliteit en van opslaan naar uitstoten van broeikasgassen. Deze zeer snelle verandering is in gang gezet door twee maanden met recorddroogte en -regenval in het najaar van 2022. Een internationaal onderzoeksteam waar het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) deel van uit maakt, verklaart dat deze week in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. “De meren zijn over een omslagpunt geduwd.”
    Researchers in a boat sample a lake near Kangerlussuaq, Greenland, that browned after the extreme events.