Nieuws

Zoekresultaten

 1. Wim van der Putten en Jos Raaijmakers voor zesde jaar op rij 'Highly Cited Researcher'

  Nieuws
  Clarivate Analytics heeft de nieuwe lijst bekend gemaakt van de meest geciteerde wetenschappers. Twee NIOO-onderzoekers staan nu al zes jaar achter elkaar in de lijst: Jos Raaijmakers en Wim van der Putten.
  Clarivate 2022
 2. Waterkwaliteit in Nederlandse kleine wateren is nog steeds onder de maat

  Nieuws
  Maar zo’n 20% van de kleine wateren in Nederland heeft een goede waterkwaliteit. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van het burgeronderzoek ‘Vang de watermonsters’ van 2023. Tachtig procent van de gemeten wateren scoort matig of slecht. Deze wateren bevatten bijvoorbeeld weinig planten of waterdiertjes, te veel meststoffen of zijn troebel. Deze nieuwe metingen bevestigen de trend: al voor het vijfde jaar op rij zijn de resultaten uit dit onderzoek vrijwel onveranderd slecht.
  Burgerwetenschappers onderzoeken de waterkwaliteit
 3. Het Galapagos Microbiome Project: ontdekkingstocht naar een onzichtbare wereld

  Nieuws
  Hoe uniek en divers is het onzichtbare leven op Galapagos? Dat is de centrale vraag waarop een team internationale onderzoekers, geleid door het NIOO, antwoord probeert te vinden. Dit jaar gingen zij op expeditie naar de iconische eilanden om het microbiële leven daar te bestuderen. De inzichten uit hun onderzoek kunnen bijdragen aan het behoud van inheemse plantensoorten, en dan in het bijzonder Scalesia: het reuzenmadeliefje.
  Galapagos Microbiome Project - sampling the microbiome of endemic Scalesia plants
 4. Kleine zwaan kiest overwintergebied zelf op basis van het weer

  Nieuws
  Kleine zwanen vliegen bij warm weer minder ver tijdens hun herfsttrek. Klimaatverandering heeft dan ook geleid tot een verschuiving van het wintergebied. Voor het eerst konden Nederlandse vogelonderzoekers de specifieke keuzes aanwijzen die individuele zwanen maken.
  Kleine zwanen
 5. Grote belangstelling voor natuuronderzoek NIOO

  Nieuws
  Van DNA-workshop tot Vette ganzenspel, en van waterdieren kijken tot een heuse bodemdierenopera. Zo’n 1400 mensen ontdekten zo ‘hoe de natuur werkt’ op de grote open dag van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) afgelopen zaterdag.
  Bezoekers en medewerkers op de open dag
 6. Wim van der Putten en Martijn Bezemer genomineerd voor Huibregtsenprijs 2023

  Nieuws
  Uit 24 inzendingen zijn zes wetenschappelijke onderzoeksprojecten genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2023. NIOO-onderzoeker Wim van der Putten leidt één van de genomineerde onderzoeksprojecten. Samen met voormalig NIOO-onderzoeker en -gastmedewerker Martijn Bezemer speelt hij een belangrijke rol in het onderzoek naar de invloed van bodemtransplantaties op natuurherstel. Op de Avond van Wetenschap & Maatschappij, vandaag op 9 oktober, maakt de jury de winnaar bekend.
  Wim van der Putten en Martijn Bezemer vertellen over bodemtransplantatie
 7. Ontdekken hoe de natuur werkt

  Persbericht
  Hoe werkt de natuur? Dat is een korte maar ook een grote vraag. En hoe onderzoek je dat? Dat kan iedereen deze zaterdag 7 oktober zelf komen ontdekken… Bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) - een kans die zich maar eens in de paar jaar voordoet. Van een DNA-workshop tot ‘rupshappen’ en de Gelderse première van de bodemdierenopera: ook het programma is heel biodivers.
  NIOO gebouw met open dag banner
 8. Duik onder het maaiveld!

  Persbericht
  Herfst! Dus is het weer tijd voor een bodemdierensafari, op zoek naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Ook tijdens de 9e editie van de Bodemdierendagen zullen weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist meezoeken: van vrijdag 22 september tot en met zondag 8 oktober.
  Een bloemenweide met ondergronds een aantal bodemdieren zoals mol, regenworm, kever.
 9. Talent voor flexibiliteit krijgen koolmezen niet van hun ouders

  Nieuws
  Welke rol speelt cognitieve flexibiliteit bij het vermogen van koolmezen om zich aan te passen aan klimaatverandering? Krista van den Heuvel deed er onderzoek naar bij het NIOO.
  Krista van den Heuvel bij nestkast
 10. Onderkruipsels en bodemsnoesjes op de IJsselbiënnale

  Nieuws
  Tot 17 september wordt de IJsselbiënnale gehouden. Dit jaar staat de bodem centraal.
  Onderkruipsels doorgronden op de IJsselbiënnale
 11. Vroege vogels van de toekomst zijn niet vroeg genoeg

  Persbericht
  Bij koolmezen blijkt er duidelijk een grens te zitten aan hun vermogen om zich aan klimaatverandering aan te passen. Op korte termijn nóg vroeger eieren leggen: dat gaat niet lukken. Zulke informatie over voorbeeldsoorten is noodzakelijk om de klimaatgevolgen voor de natuur goed te kunnen voorspellen.
  Koolmezen passen zich aan