Nieuws

Zoekresultaten

 1. Op zoek naar waterdiertjes tijdens de Slootjesdagen

  Nieuws
  Welke dieren leven er allemaal in, op en rondom het water? Voor wie zijn schepnet pakt, gaat een nieuwe wereld open. Er zijn namelijk veel verschillende soorten waterdieren, allemaal met hun eigen gedrag, uiterlijk en leefgebied. Wie benieuwd is naar al deze bijzondere diertjes kan zijn hart ophalen tijdens de 10e editie van de IVN Slootjesdagen.
  Slootjesdagen
 2. Hoe is het om bodemdier te zijn?

  Nieuws
  Welkom onder de grond! Bodemdieren stonden op 1 mei centraal bij de festivalstands van de Bodemdierendagen, georganiseerd door het NIOO en Wageningen University op Expeditie NEXT. Het landelijke kinderwetenschapsfestival streek dit jaar in Zutphen neer. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar (en eigenlijk van alle leeftijden) konden hun wetenschapskennis testen en vergroten. In totaal deden zo'n 6000 bezoekers dat.
  Expeditie NEXT 2024
 3. Zoek mee naar kokerjuffers en andere waterdiertjes

  Nieuws
  Dit jaar zet Waterdiertjes.nl samen met natuurorganisaties, wetenschappers en waterbeheerders de kokerjuffer in het zonnetje. Om te weten hoe het met dit waterdiertje én het Nederlandse water gaat, is jouw inzet als vrijwilliger cruciaal. Doe jij mee?
  Kokerjuffer met plantendeeltjes
 4. Steeds minder insect-bestoven planten in Nederland

  Nieuws
  Nederland verliest plantensoorten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten. Milieuwetenschapper Kaixuan Pan toont dat aan na analyse van 87 jaar aan metingen van meer dan 365.000 locaties. Het nieuws is verontrustend voor onze biodiversiteit en de voedselzekerheid. "75% procent van onze gewassen en 90% van de wilde planten zijn afhankelijk van insecten."
  Hommel bestuift dopheide
 5. Nationaal Groeifonds financiert landelijk Holomicrobioom Instituut

  Nieuws
  Het Nederlandse kabinet heeft €200 miljoen uit het Nationaal Groeifonds toegekend aan een publiek-privaat consortium dat onderzoek gaat doen naar ‘microbiomen’ en economisch interessante toepassingen daarvan. De subsidie uit het Groeifonds, bovenop €150 miljoen die de tientallen consortiumdeelnemers zelf bijdragen, ondersteunt de komende tien jaar de activiteiten van een op te richten landelijk ‘Holomicrobioom Instituut’.
  Holomicrobioom
 6. Hoe genetisch onderzoek bijdraagt aan effectieve bescherming van de leeuw

  Nieuws
  Menselijke maatregelen om leeuwen te beschermen hebben impact op de genetische gezondheid van de populaties. Dat ontdekten Nederlandse en Keniaanse wetenschappers door het DNA van 171 Keniaanse leeuwen te analyseren. "Door bijvoorbeeld reservaten te omheinen, neemt de kans op inteelt toe." Met de kennis en tools uit het onderzoek kunnen beheerinstanties in Kenia hun waardevolle wildlife in de toekomst nog beter beschermen.
  Leeuw
 7. “Waterecosystemen veranderen razendsnel”

  Nieuws
  Suzanne McGowan is benoemd tot bijzonder hoogleraar Aquatic Ecosystem Dynamics bij de Universiteit Utrecht. Zij gaat zich richten op de vraag hoe waterecosystemen werken, en hoe die onder invloed staan van de grote veranderingen die onze planeet doormaakt. McGowan blijft daarnaast verbonden aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) als hoofd van de afdeling AquatischeEcologie. Als hoogleraar zal ze bruggen slaan tussen diverse onderzoeksgroepen.
  Suzanne McGowan
 8. Wageningen Microbiome Center gelanceerd

  Nieuws
  Vandaag is het Wageningen Microbiome Center (WMC) gelanceerd, tijdens de jaarlijkse Dies-viering van Wageningen University. In dit nieuwe Wageningen-brede samenwerkingsverband werkt het NIOO zij aan zij met Wageningen University & Research en UNLOCK om microbioom-onderzoek te stimuleren door het delen van infrastructuur en kennis.
  Microbiomes are everywhere
 9. Jos Raaijmakers nieuw lid KHMW: ‘Brug slaan tussen wetenschap en maatschappij’

  Nieuws
  De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) heeft Jos Raaijmakers, hoogleraar Microbiële interacties en diversiteit, benoemd als nieuw wetenschappelijk lid.
  Jos Raaijmakers
 10. Verjagen van grasetende brandganzen kost vaak meer dan het oplevert

  Nieuws
  Het verjagen van brandganzen van weilanden in Friesland, wat nu de praktijk is, kost bij de huidige aantallen ganzen waarschijnlijk meer dan dat het oplevert. Dat blijkt uit een modelstudie van ecoloog Monique de Jager en collega’s van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Universiteit Utrecht, Wageningen University and Research en de Universiteit van Amsterdam. De studie werd uitgevoerd in het kader van de Nederlandse bijdrage aan het Europese ganzenbeheer. Het wegjagen van ganzen lijkt alleen kosteneffectief als er minder ganzen in het gebied zijn.
  Brandganzen
 11. Natalie van Dis wint NEV-dissertatieprijs 2023

  Nieuws
  Met haar promotieonderzoek ‘Evolutie in actie: Drijfveren achter de wintervlinders snelle aanpassing aan klimaatverandering’ wint Natalie van Dis dit jaar de prijs voor het beste proefschrift op het gebied van de entomologie.
  Nathalie van Dis krijgt de dissertatieprijs van NEV
 12. Maak kennis met het nieuwe Nationaal Centrum voor Bodemecologie

  Nieuws
  De ecologie van de bodem is een belangrijk onderzoeksveld. Om dit onderzoeksveld verder te brengen, is er sinds kort een nieuw Nationaal Centrum voor Bodemecologie. Alle in Nederland werkzame bodemecologen kunnen zich nu aansluiten bij dit initiatief, dat oorspronkelijk in Wageningen is gestart.
  Scientists involved in the new National Centre for Soil ecology together