Subsidie toegekend voor SMART experimentele hub voor aquatische processen

Subsidie toegekend voor SMART experimentele hub voor aquatische processen
Een consortium voor onderzoeksfaciliteiten die waterkwaliteit bestuderen, heeft subsidie van 4,18 miljoen euro ontvangen uit het NWO-programma voor wetenschappelijke infrastructuur. Het consortium bestaat uit verschillende “mini-meer” faciliteiten, waaronder de limnotrons van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), samen met de proeftuin van de Radboud Universiteit, de Sinderhoeve faciliteit van de WUR en de Living Labs faciliteit van de Universiteit Leiden. Het consortium wordt ondersteund door data wetenschappers van de Universiteit Twente en DANS-KNAW. De subsidie wordt gebruikt om deze afzonderlijke faciliteiten te upgraden tot een SMART collaboratieve hub.
Waarom SMART?
SMART staat voor Self Monitoring, Analysis and Reporting Technologies. Recente ontwikkelingen in technologieën zoals waterkwaliteitssensoren en geautomatiseerde monsternemers betekenen dat we nu resultaten van experimenten kunnen verzamelen op ongekende resolutieschalen. Deze technologische verbeteringen maken de weg vrij voor verbeteringen in de verwerking van experimentele gegevens met behulp van de nieuwste AI-technieken en de levering van datapijplijnen die geschikt zijn voor echte open wetenschap.
Door de toonaangevende zoetwaterecologen en datawetenschappers in Nederland samen te brengen, zal dit samenwerkingsproject ‘Slimme experimentele faciliteiten voor aquatische processen’ (SEFAP) een centrale hub bieden voor het uitvoeren van experimenten op binnenwateren. Deze “one-stop-shop” zal in staat zijn om aquatische ecosystemen te bestuderen op verschillende schalen van complexiteit, van strak gecontroleerde experimenten binnenshuis tot het ecologisch realisme van natuurlijk gekoloniseerde buitenverblijven. Sterk geleid door open science principes, zal SEFAP experimentele faciliteiten delen door het aanbieden van toegangsdagen voor onderzoekers, een gedeelde instrumentenpool opzetten voor monitoring en analytische instrumenten, en een metadatabase samenstellen voor aquatisch-ecologische experimenten om de Nederlandse aquatisch-ecologie een impuls te geven op het internationale toneel.
Begrijpen en voorspellen van aquatische ecosystemen
Op de lange termijn wil SEFAP de voorspelling van aquatische ecosystemen in een veranderende wereld verbeteren. Hiermee wordt het gebrek aan mechanistisch begrip van aquatische ecosysteemprocessen en hun reacties op milieuveranderingen aangepakt. Er is een dringende behoefte om verder te gaan dan het monitoren van experimentele effecten (wat is er?) naar het begrijpen van processen van soort tot ecosysteemniveau (wat doet het?).
Over het onderzoeksprogramma
Het onderzoeksprogramma ‘Wetenschappelijke infrastructuur (WI) nationale consortia’ is bedoeld voor het financieren van infrastructuur die vernieuwende wetenschap mogelijk maakt. Met de investeringen uit dit onderzoeksprogramma versterkt NWO de wetenschappelijke infrastructuur die Nederlandse kennisinstellingen beschikbaar stellen aan de gehele onderzoeksgemeenschap. Hiervoor werken wetenschappers uit heel Nederland samen om nieuwe faciliteiten te realiseren, soms ook met internationale partners.