Nieuw hoofd van afdeling Terrestrische Ecologie: Ciska Veen
Nieuw hoofd van afdeling Terrestrische Ecologie: Ciska Veen
Perscontact
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) verwelkomt Ciska Veen als het nieuwe hoofd van de afdeling Terrestrische Ecologie. Zij begint op 1 februari 2025.
Ciska Veen begon in 2014 bij het NIOO met een Veni-beurs. Haar huidige onderzoek is gericht op het begrijpen hoe bodembiodiversiteit het functioneren van de bodem en koolstofopslag beïnvloedt. Veen behaalde haar MSc in 2005. In 2011 verdedigde ze haar proefschrift getiteld: 'Living apart together: Interacties tussen bovengrondse grazers, planten en bodembiota'. Beide behaalde ze aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2011 ontving ze een Rubicon-beurs om te werken aan de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen (SLU) in Umea, gevolgd door een Veni-beurs in 2014 om te werken bij het NIOO. In deze onderzoeksprojecten bestudeerde Veen de koolstof- en voedingsstoffenkringloop in de bodem die wordt beïnvloed door bodemmicrobiële gemeenschappen.
Veen's werk heeft sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van het 'thuisvoordeel'-concept, dat verklaart hoe plantensoorten kunnen profiteren van afbrekers die gespecialiseerd zijn in het recyclen van hun eigen afval, waardoor voedingsstoffen vrijkomen voor plantengroei. In 2020 begon ze als tenure-track onderzoeker (gefinancierd door een Aspasia-beurs) bij de afdeling Terrestrische Ecologie van het NIOO, met als doel te begrijpen hoe bodembiodiversiteit het functioneren van de bodem en koolstofopslag stimuleert. Dit werk is cruciaal om te begrijpen hoe klimaatverandering kan worden tegengegaan en hoe het duurzame gebruik van ecosystemen kan worden verbeterd. Ze werkt ook aan de rol van de bodem in voedselbossen en klimaatslim bosbeheer.
Veen maakt ook deel uit van het nationale SoilProS programma, het internationale Nutrient Network en is betrokken bij tal van andere onderzoekssamenwerkingen, zowel nationaal (voorzitter van het National Centre for Soil Ecology) als internationaal (lid van de 2022 EASAC studiegroep 'Regeneratieve landbouw in Europa'). Ze is een ervaren begeleider van promovendi en postdocs, en draagt actief bij aan het opbouwen van een inclusieve wetenschappelijke gemeenschap.