Water op de Kaart

Project 2023–2027
Burgerwetenschappers meten aan de waterkant

Details

Financiering
Gieskes-Strijbis Fonds

Het overkoepelende doel van ons project is om de ecologische waterkwaliteit in alle wateren te verbeteren, in grote én kleine wateren. 

Daarom willen we, samen met stichting Natuur & Milieu, de komende jaren gaan werken aan gezamenlijk eigenaarschap van het waterkwaliteitsprobleem én aan de mogelijke oplossingen om te komen tot toekomstbestendige wateren. Daarnaast willen we met behulp van een sterkere sturing op het nemen van bronmaatregelen én het verkrijgen van draagvlak voor deze maatregelen ervoor zorgen dat het beleid wordt gericht op het monitoren en behalen van goede ecologische waterkwaliteit in alle wateren, niet slechts de grotere KRW-water lichamen.

In de afgelopen 5 jaar is er in het Vang de Watermonsters project met burgerwetenschappers veel data verzamelt over de waterkwaliteit in de kleine wateren in Nederland. In de komende jaren zal de focus binnen Water op de Kaart liggen op de bronnen van vervuiling, maatregelen en oplossingen en zullen we met kleinere groepen burgers in zogenoemde learning communities meer de details in duiken. Daarnaast zullen de gegevens beschikbaar worden gemaakt in een viewer, waarin ook de koppeling met andere datasets gemaakt kan worden. 

Dit jaar gaat de eerste learning community van start! Tijdens een co-creatie sessie met de burgerwetenschappers zijn we gekomen tot het onderwerp van de meetcampagne: komend jaar gaan we de ecologische impact van riool overstorten en hemelwater overstorten op het oppervlaktewater monitoren. De burgerwetenschappers gaan elke 2 tot 4 weken monitoren op een overstortlocatie en een referentielocatie daar in de buurt. We doen een breed scala aan metingen met als doel om uiteindelijk 1 of meerdere goede indicatoren te vinden die eventueel breder uitgerold kunnen worden in het vervolg of door betrokken partijen zoals gemeentes of waterschappen. 

We zetten in op een brede set aan metingen, het gaat om de huidige situatie (foto’s en weer) , waterplantenbedekking, helderheid, bodemdiepte en slibdikte, nutriënten, zwevend stof, waterdieren indicatoren, stroming uit de overstort en een temperatuurlogger. Aanvullend kunnen de burgerwetenschappers er ook voor kiezen om  mee te doen met sedimentvallen, de decompositie: tea bag index en/of een meting van de nutriënten in het poriewater.

Het meetjaar gaat van start in september 2024 op een 30 tal locaties door het land. We sluiten het jaar af met een lab-dag op het NIOO-KNAW in de zomer van 2025. Daarin nemen burgerwetenschapper water en/of sediment van hun locaties mee en zullen we het effect op organismen in het water testen. Ook zullen we een aantal toxische stoffen die in het water voorkomen bepalen om het effect van micro-verontreinigen uit het water te testen. 

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het project, dan kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrief (4x per jaar) via deze link: Water op de kaart | Natuur & Milieu (natuurenmilieu.nl)

Details

Financiering
Gieskes-Strijbis Fonds

Experts

Neem contact op: Wok@nioo.knaw.nl