Maatschappelijke Adviesraad gaat ecologische kennis helpen verbinden met samenleving

De Maatschappelijke Adviesraad van het NIOO (start 2024)
© Froukje Rienks/NIOO-KNAW

Maatschappelijke Adviesraad gaat ecologische kennis helpen verbinden met samenleving

Nieuws

Perscontact

Ontwikkelingen in de samenleving met een link naar de ecologie en ecologisch onderzoek zijn er volop. Hoe kan het NIOO daar als onderzoeksinstituut het beste op aansluiten? Op welke manieren zullen we de ecologische kennis delen en gebruiken? Daarbij krijgt het instituut voortaan hulp van een Maatschappelijke Adviesraad.

Biodiversiteit, stikstof, klimaat. De problemen stapelen zich op in de natuur, en de maatschappij. Ecologische kennis kan helpen bij het vinden van oplossingen. Het NIOO werkt bijvoorbeeld samen met terreinbeheerders voor natuurherstel en blauwalg- en waterkwaliteitexpertise vindt haar weg naar waterschappen. Een ander voorbeeld is het lichtonderzoek dat concreet het lichtbeleid nationaal en internationaal voedt om lichtvervuiling te verminderen. Zo kan het delen van wetenschappelijke kennis maatschappelijke problemen helpen oplossen.

Voor een – op meer dan één manier – duurzame aansturing van het onderzoeksinstituut krijgt de directie sinds dit najaar steun van twee adviesraden. De Wetenschappelijke Adviesraad bestaat al veel langer. Deze raad adviseert over de strategie, het wetenschapsbeleid en de onderzoeksactiviteiten. De Maatschappelijke Adviesraad is nieuw. De taak is hier om gevraagd en ongevraagd advies te geven aan het NIOO over de relatie met het maatschappelijk veld.

Froukje Rienks/NIOO-KNAW
De Maatschappelijke Adviesraad van het NIOO, najaar 2024

Samenstelling

De leden van de nieuwe raad zijn per 1 september dit jaar officieel benoemd. Elk lid is op strategisch niveau werkzaam bij een organisatie waar ecologische kennis goed gebruikt kan worden voor maatschappelijke toepassingen. De Maatschappelijke Adviesraad van het NIOO bestaat uit de volgende leden:

  • Gerard van der Steenhoven (Klimaatadviseur Ministerie van Binnenlandse Zaken)
  • Coenraad Krijger (Directeur IUCN NL) 
  • Irene de Bruijn (Team Lead R&D Microbial Profiling, Koppert) 
  • Titia Wolterbeek (Directeur Vlinderstichting) 
  • Hans Mommaas (Voorzitter Ecologische Autoriteit) 
  • Wim Drossaert (Directeur Dunea) 
  • Karin van Dijk (Fondsenmanager ASN Biodiversiteitsfonds) – niet op de foto 
  • Sylvo Thijsen (Directeur Staatsbosbeheer) – niet op de foto
Images
  • Froukje Rienks/NIOO-KNAW
    Het NIOO-terrein herbergt ook kassen en verschillende onderzoeksgebouwen.
  • Froukje Rienks/NIOO-KNAW
    De Maatschappelijke Adviesraad van het NIOO bij de limnotrons.

Kennis maken

De raad is inmiddels voor het eerst bijeengeweest bij het instituut in Wageningen. Na de kennismaking met de NIOO-directie ging de aandacht uit naar: hoe ‘maakt’ het NIOO al 70 jaar lang kennis? Daarvan zijn op het onderzoeksterrein van het instituut vele voorbeelden te vinden. Denk aan het DNA-lab met het werk aan de ecologie van micro-organismen. En het IJkcentrum voor de bodem en de ‘ecosystemen van de toekomst’ om de wisselwerking tussen het ondergrondse en bovengrondse leven te onderzoeken, met bijvoorbeeld de impact van extreem weer zoals droogte.

De volgende stop was bij het langlopende vogelonderzoek over effecten van klimaatverandering, persoonlijkheden van dieren en het samenleven met de mens in steden. Als laatste kwam het onderwerp op waterkwaliteit. De adviesraad nam daarbij een kijkje achter de schermen bij de bouw van een vernieuwde onderzoeksfaciliteit. De limnotrons zijn mini-meren van 1000 liter waar er straks wel 12 van zullen zijn, met de mogelijkheid om op afstand monsters te nemen voor wereldwijde samenwerking. Dit leverde meer dan genoeg gespreksstof op voor de nieuwe raad om allerlei zinvolle vragen en gedachten te delen.

Images
  • Froukje Rienks/NIOO-KNAW
    De Maatschappelijke Adviesraad in de ecologisch beheerde tuin van het NIOO.
  • Froukje Rienks/NIOO-KNAW
    Uitleg over het vogelonderzoek

Wordt vervolgd!

Graag vaker bij elkaar komen, dat was de wens van de adviesraadsleden. Omdat ecologische kennis zo belangrijk is voor de wereld, zeker nu, en omdat je samen verder komt. Zo’n inspirerend bezoek heeft inderdaad duidelijk toegevoegde waarde naast de bestaande contacten met de Wetenschappelijke Adviesraad. In het voorjaar van 2025 zal de raad opnieuw advies geven.

Froukje Rienks/NIOO-KNAW
De Maatschappelijke Adviesraad en de NIOO-directie voor het onderzoeksgebouw