Internationale evaluatie NIOO-KNAW pakt positief uit
Internationale evaluatie NIOO-KNAW pakt positief uit
Perscontact
“Uitstekend onderzoek”, een “indrukwekkende maatschappelijke impact” en “zeer toekomstbestendig”. Zo ziet de onafhankelijke internationale evaluatiecommissie het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Zo’n evaluatiebezoek vindt eens in de zes jaar plaats om kwaliteit, relevantie en levensvatbaarheid van het onderzoek te evalueren. Het evaluatierapport en de reacties erop zijn nu afgerond en bekend gemaakt.
“Het NIOO heeft een uitmuntend fundamenteel onderzoeksprogramma uitgevoerd in de afgelopen zes jaar,” valt te lezen in het evaluatierapport. De commissie spreekt daarnaast haar waardering uit over de grote stap die is gezet op het gebied van open science en acht het systeem van training en begeleiding van promovendi en postdocs passend in de academische gemeenschap.
Nationaal
Iedere zes jaar vindt er een evaluatie plaats van het onderzoek van de Nederlandse universiteiten en de instituten van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit gebeurt overal in het land volgens dezelfde richtlijnen, die te vinden zijn in het Strategy Evaluation Protocol (SEP). Voor het NIOO, één van de grootste instituten van de KNAW en het nationale instituut voor ecologie, gaat deze evaluatie over de jaren 2018 tot en met 2023.
Onderzoekskwaliteit, maatschappelijke relevantie en levensvatbaarheid zijn de drie hoofdpunten waar een evaluatiecommissie naar kijkt. Daarnaast spelen open science, de opleiding van jonge onderzoekers, de academische cultuur en het personeelsbeleid duidelijk een rol bij het oordeel. In het evaluatierapport staat ook een aantal nuttige aanbevelingen. Deze kunnen het NIOO-onderzoek en de hele NIOO-strategie verder helpen versterken.
Op de toekomst
“De commissie ondersteunt het nieuwe strategisch plan van het NIOO dat we op dit moment uitvoeren,” licht interim-directeur Wim van der Putten toe. Belangrijke leidraad zijn de drie thema’s voor het onderzoek van het NIOO: Biodiversiteit, Klimaatverandering en Duurzaam gebruik van land en water. “Binnen deze thema’s doen we hoogwaardig ecologisch onderzoek, faciliteren we het werkveld nationaal en delen we ecologische kennis met de maatschappij.” Ook het vermogen om langlopend onderzoek te doen en de hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten worden gewaardeerd door de commissie.
Speciale aandacht gaat uit naar de maatschappelijke rol van het instituut. De commissie is onder de indruk van NIOO’s impact, van fundamentele wetenschap naar maatschappij. Voorbeelden lopen van samenwerking met natuurbeheerders of waterschappen en advisering van beleidsmakers, tot de (citizen science) evenementen en uitgebreide berichten in de media voor het brede publiek. De commissie adviseert als doorontwikkeling om samen met de KNAW en andere partijen te onderzoeken hoe je die maatschappelijke impact van publieksactiviteiten preciezer zou kunnen meten of duiden. Van der Putten: “Dit is meteen een mooi onderwerp voor onze nieuwe Maatschappelijke Adviesraad.”
Een ander belangrijk punt voor de toekomst dat is aangestipt, is een ‘strategische personeelsplanning’. Die is het instituut al aan het voorbereiden. “De huidige academische ontwikkelingen vragen om een divers palet aan medewerkers,” zegt Van der Putten. “Het Erkennen & Waarderen-traject is hierbij belangrijk. We werken aan een coherent geheel: van de impact tot de mensen en middelen die daarvoor nodig zijn.” De commissie is verder lovend over de aandacht voor inclusie, diversiteit, gelijkheid en toegankelijkheid (IDEA) bij de werving van nieuwe medewerkers.
Internationaal
Een derde interessante aanbeveling is om een strategie voor internationale betrokkenheid te ontwikkelen. NIOO is al onderdeel van vele belangrijke internationale samenwerkingsverbanden. De ambitie is om nog meer sturend te worden in internationale netwerken en wetenschapsbeleid.
De evaluatiecommissie is samengesteld en benoemd door de KNAW. De leden zijn:
- Prof. dr. Isabel Arends, Universiteit Utrecht (voorzitter)
- Prof. dr. Dries Bonte, Ghent University, België
- Evy de Nijs MSc, Universiteit van Amsterdam
- Prof. dr. Jan-Åke Nilsson, Lund University, Zweden
- Prof. dr. Ashley Shade, Centre National de la Recherche Scientifique, Frankrijk
- Prof. dr. Nigel Willby, University of Stirling, Schotland
Dr. Linda van den Berg (Washoe Life Science Communications) stond de commissie bij als wetenschappelijk secretaris.