'Verwonderaars' brengen biodivers Nederland in kaart

'Verwonderaars' brengen biodivers Nederland in kaart

Ode aan burgerwetenschap op Internationale Dag van de Biodiversiteit
Nieuws

Perscontact

Vandaag is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Die neemt in Nederland nog steeds schrikbarend af, maar de informatie over soortenrijkdom neemt gelukkig juist toe. De bijzondere rol daarbij van burgerwetenschappers staat centraal in de minidocu-serie 'De Verwonderaars'.

Onder het motto 'Wat we kunnen leren van amateurs' koppelt 'De Verwonderaars' portretten van enthousiaste natuurliefhebbers aan verhalen over wetenschappelijk onderzoek dat dankbaar gebruik maakt van hun waarnemingen.  In de acht afleveringen komen onder andere de Bodemdierendagen van het NIOO aan bod.

Bodemfan

Een kwart van alle biodiversiteit op aarde leeft in de grond. Wormen en slakken, maar ook kleiner grut zoals aaltjes en schimmeldraden, vinden er een leefgebied én fans, zoals te zien is in de bioscoopfilm Onder het Maaiveld. Eén van die bodemfans is 'supervrijwilliger' Lysbet Hoekstra.

In aflevering één van 'De Verwonderaars' vertelt ze dat ze wil uitdragen hoe mooi alles in de natuur in elkaar past, en hoe belangrijk het is om daar voor te zorgen. Daarom gaat ze op bodemdierensafari met buurtkinderen, en geeft ze haar bevindingen door aan het NIOO. Daarnaast helpt ze met een ander groot citizen science project: Vang de Watermonsters.

'Supervrijwilliger' Lysbet Hoekstra (rechts) met de Bodemdieren-zoekaart

Onmisbaar

Zonder burgerwetenschappers zoals Lysbet Hoekstra als dataverzamelaars, zou veel wetenschappelijk onderzoek onmogelijk zijn, stelt filmmaker Rik van der Linden. Dankzij hun bijdrage aan platforms zoals waarneming.nl - met al meer dan 100 miljoen (!) waarnemingen - wordt de biodiversiteit in Nederland volgens hem nu beter gemonitord "dan waar ook ter wereld".

Toch weet nog altijd 65% van de Nederlanders niet wat biodiversiteit is, of waarom het zo belangrijk is voor een vitaal ecosysteem. "Als reclamemaker voor natuur werd me steeds duidelijker wat ons hier te doen stond", zegt Van der Linden. "Met De Verwonderaars willen we een voorbeeld stellen van een gezamenlijk verhaal waarin we de liefde voor natuur delen." 

Op de Dag van de Biodiversiteit is dat relevanter dan ooit.

Afleveringen

De eerste vier afleveringen kun je intussen bekijken op het YouTube-kanaal van De Verwonderaars. Daar komen tussen nu en september nog vier afleveringen bij.

  1. De bodem doorgrond
  2. De spiegel van de Noordzee
  3. Kruisbestuiving
  4. De circulaire koet
  5. Op expeditie in het verleden (vanaf 10 juni)
  6. Gestolde tijd (vanaf 10 juli)
  7. Meer dan de som der delen (vanaf 10 augustus)
  8. De amateur als autoriteit (vanaf 10 september)