Word burgerwetenschapper voor Vang de Watermonsters

Vang de Watermonsters, met links Rosan van Halsema

Word burgerwetenschapper voor Vang de Watermonsters

Nieuws

De waterkwaliteit van kleine wateren in Nederland staat al jaren stevig onder druk. Daarom organiseren Natuur & Milieu en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) voor het vijfde jaar op rij het burgeronderzoek Vang de Watermonsters. Als burgerwetenschapper kun jij deze zomer in actie komen voor betere waterkwaliteit! 

De resultaten van de afgelopen 4 jaar Vang de Watermonsters maken pijnlijk duidelijk dat het slecht gesteld is met de vennen, sloten, grachten en plassen in ons land: in 2022 had 80% van alle kleine wateren een matige tot slechte waterkwaliteit. 

Dit jaar gaan we door met meten, omdat er nog heel veel kleine wateren in Nederland zijn waarvan de kwaliteit niet bekend is, en omdat de overheid deze kleine wateren niet meet. Daarnaast zijn deze kleine wateren heel belangrijk voor het welzijn van dieren, planten en uiteindelijk ook voor de mens. 

Kom in actie

Burgerwetenschappers kunnen dit jaar dus weer in actie komen voor betere waterkwaliteit door 1 tot 5 kleine wateren te meten. 

Zij volgen een van onze gratis trainingen, en ontvangen vervolgens onderzoeksmateriaal waarmee zij de plantbedekking en waterhelderheid scoren, waterdieren zoeken en watermonsters nemen voor een nutriëntentest. Daarnaast zijn we benieuwd hoe zij het gemeten water hebben beleefd. 

(Tekst loopt door onder de foto's)

Hoogste tijd

Met de onderzoeksresultaten kunnen we het bewustzijn rondom waterkwaliteit vergroten en alle betrokken partijen aansporen om samen actie te ondernemen om watervervuiling te verminderen. 

Als er nu niets gebeurt, krijgen de planten en dieren in en rond het water door de aanhoudend slechte waterkwaliteit anders geen gelegenheid te herstellen. Het is de hoogste tijd om waterkwaliteit de aandacht te geven die het verdient!

  • Je kunt je aanmelden om mee te doen en meer informatie vinden via de website van Vang de Watermonsters. Je volgt dan eind mei of begin juni een training of webinar van professionals van het NIOO. Vervolgens krijg je een meetkit om mee aan de slag te gaan. Tijdens de training leer je meer over waterkwaliteit, het belang van jouw metingen en de online invoer van de gegevens. Ook krijg je een volledige demonstratie van de meting aan het water. Je bent daarna helemaal klaargestoomd om zelf aan de waterkwaliteit te gaan meten, geef je metingen uiterlijk 13 augustus aan ons door.