Over het gebouw van het NIOO-KNAW

NIOO-KNAW gebouw met grasveld
© NIOO-KNAW

Over het gebouw van het NIOO-KNAW

Sinds 2011 hebben de onderzoekers een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren in gebruik, met daarachter een terrein vol kassen, proefvijvers en vele andere onderzoeksfaciliteiten. Deze plek is bovendien een proeftuin voor ecotechnologie. Denk aan een experimenteel groen dak, innovatief gebruik van zonne-energie en een andere kijk op ‘afvalwater’.

Gesloten kringlopen

De Cradle to Cradle-filosofie is een belangrijke inspiratiebron voor het gebouw. Geprobeerd wordt zoveel mogelijk kringlopen (energie, water, voedingsstoffen) gesloten te krijgen. Dat kan met nieuwe (en nog niet volledig uitontwikkelde) technieken op het gebied van energieopwekking, duurzaam energiegebruik, watertechnologie, materiaalkeuze en CO2-uitstoot. Maar er is ook aandacht voor de biodiversiteit op het terrein bijvoorbeeld. Dit samen noem je ‘integrale duurzaamheid’, wat dus veel verder gaat dan een focus op maar één of twee aspecten.

Lessen

Het gebouw is uitgegroeid tot een architectonische blikvanger die het ecologische onderzoek dat erin plaats vindt weerspiegelt. Het is een van de duurzaamste gebouwen van Nederland en het wordt vaak als voorbeeld gebruikt. De ervaringen deelt het NIOO ook graag: met de lessons learned uit het bouwproject, de informatie op deze website en in persoonlijke uitwisselingen. Dat sluit ook naadloos aan bij de aard van het wetenschappelijke instituut. Er valt zoveel van de natuur te leren! Ondertussen evolueert het gebouw en haar natuurlijke omgeving gewoon verder...

Waarom verhuisd?

Twee voormalige vestigingen van het NIOO – uit Heteren en Nieuwersluis – hadden samen een nieuw en groter onderzoekscomplex nodig. Ook werken de ecologen nauw samen met andere organisaties, zoals de universiteiten. Nu ligt de campus van Wageningen University op een steenworp afstand, net als een aantal andere groene kennisorganisaties.