Waarom onderzoeken we de biodiversiteit?
‘Houd de natuur in balans’, nieuwswebsites staan vol met artikelen over klimaatverandering. Waarom is een uitgebalanceerde natuur zo belangrijk? Welke rol speelt biodiversiteit daarin?
Voor een gezonde leefomgeving is een verscheidenheid aan soorten cruciaal. De verscheidenheid aan soorten noemen we biodiversiteit.
Biodiversiteit neemt wereldwijd af, als gevolg van menselijke activiteit. Willen we langer van de aarde profiteren, dan moeten we de biodiversiteit helpen herstellen. In de zoektocht naar dat herstel speelt ecologisch onderzoek een cruciale rol.
Het NIOO doet op alle niveaus onderzoek aan de ecologie van biodiversiteit. Kleine en grote organismen, van genetische diversiteit tot de diversiteit van soorten en zowel op het land als in het water. Met de uitkomsten van ons onderzoek kunnen we de biodiversiteit in Nederland en daarbuiten beter beschermen.
Wat onderzoeken we?
Hoe herstel je biodiversiteit? Dat is één van de vragen die we met ons onderzoek willen beantwoorden.
We onderzoeken daarvoor alle niveaus: van grote tot kleine organismen. Welke interactie hebben deze soorten met elkaar en wat gebeurt er als één van deze soorten uitsterft? Of als een soort zonder natuurlijke vijand Nederland binnenkomt, zoals de wolf. We bestuderen ecologische en evolutionaire processen: om de toekomst te voorspellen, moet je naar het verleden kijken.
De grootste vijand van de biodiversiteit is de mens. Denk aan chemische vervuiling met bijvoorbeeld medicatie of micro-plastics maar ook aan lichtvervuiling. Wat doet kunstlicht met de natuur? Wat als we in plaats van wit licht bijvoorbeeld groen of rood licht gebruiken voor onze fietspaden? Dat onderzoeken we met de projecten Licht op Natuur en Licht op Landschap.
Niet alleen de mens, maar ook soortgenoten bedreigen de natuur. Wat doet de introductie van soort zonder natuurlijke vijand bijvoorbeeld met de Nederlandse natuur? Wat gebeurt er als je de wildernis in een gecultiveerd gebied hersteld? Allemaal vragen waar we met onze onderzoeken antwoord op proberen te geven.
Hoe wordt ons onderzoek toegepast?
Hoe wordt ons onderzoek naar biodiversiteit toegepast? Van Duurzame Ontwikkeldoelen tot Living Labs: we dragen op allerlei manieren bij aan herstel van biodiversiteit.
Minder biodiversiteit betekent minder duurzaamheid. Ons onderzoek naar biodiversiteit speelt daarom een cruciale rol in het behalen van de Duurzame Ontwikkeldoelen (Sustainable Development Goals of SDG’s). Meer biodiversiteit leidt tot minder honger (SDG 2) en een beter leven in het water (SDG 14) en op het land (SDG 15). Lees meer over onze bijdrage aan de ontwikkeldoelen in dit artikel.
Eén van de manieren om die ontwikkeldoelen te halen is met behulp van het Deltaplan for Biodiversity Recovery. Met dat plan zorgen we voor een Nederland waarin mens en natuur floreren. Onderdeel van het Deltaplan zijn de Living Labs, waarin we onderzoeken hoe we dier- en plantensoorten kunnen ondersteunen. Daarmee vergroten we de biodiversiteit en op basis van de onderzoeksresultaten kunnen we beleidsmakers adviseren.
Zo onderzoeken we bijvoorbeeld in de Duin- en Bollenstreek duurzame, natuur inclusieve bollenteelt. Leer meer over de Living Labs op deze pagina.