Twee onderzoeksprojecten van start om watermanagement te verbeteren
Twee onderzoeksprojecten van start om watermanagement te verbeteren
Perscontact
Water is een belangrijk onderdeel van onze omgeving, en vervult allerlei ecologische functies binnen onze maatschappij. Deze functies heten ook wel ecosysteemdiensten, wat activiteiten omvat zoals voedselproductie, bescherming tegen overstromingen, recreatie voor mensen en nog veel meer. Meren spelen een grote rol in het leveren van deze ecosysteemdiensten. Maar de ecologische status en waterkwaliteit van deze meren is vaak nog niet goed genoeg, en wordt verder bedreigd door de effecten van klimaatverandering.
Water4All
Twee nieuwe projecten van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) gaan op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Deze projecten kunnen van start dankzij de financiering vanuit Europees waterzekerheidsprogramma ‘Water4All’. Dit is een Europees programma waarmee internationale samenwerkingsprojecten worden gefinancierd. In Nederland wordt dit programma uitgevoerd door NWO, waarbij samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, en de Europese commissie in totaal 1,25 miljoen euro is toegekend aan vier programma’s gericht op het beter integreren van aquatische ecosysteemdiensten in watermanagement.
EcoTwin
Met het project EcoTwin zal NIOO-onderzoeker Lisette de Senerpont Domis aan betere integratie van ecosysteemdiensten voor watermanagement werken. Dit onderzoek maakt gebruik van Digital Twins om beter management te kunnen ontwikkelen zodat meren bestendig zijn tegen de bedreigingen van klimaatverandering. Zo kunnen de noodzakelijke ecosysteemdiensten van meren in de toekomst in stand blijven.
Lisette de Senerpont Domis is aquatisch ecoloog bij het NIOO. Ze is geïnteresseerd in hoe verschillende door mensen veroorzaakte wereldwijde veranderingen, zoals opwarming van het klimaat, eutrofiëring en habitatversnippering, interacties tussen soorten beïnvloeden. In de loop der jaren is ze, gestimuleerd door de urgentie van de ecologiecrisis waarmee onze planeet wordt geconfronteerd, steeds meer geïnteresseerd geraakt in het operationeel maken van ecologische principes voor het beheer en behoud van aquatische ecosystemen.
PLURALAKES
In samenwerking met de Radboud Universiteit en internationale partners zal onderzoeker Sven Teurlincx met het project PLURALAKES op zoek gaan naar toekomstbeelden voor onze meren. Veelal is de ecologische status van meren slechter dan zou moeten. Om te komen tot gewenste toekomstbeelden ontwikkelen het NIOO en Radboud ‘target seeking’ modellen voor ecologische waterkwaliteit en biodiversiteit.
Sven Teurlincx is aquatisch ecoloog met een sterke interesse in het betrekken van stakeholders. Sven heeft aan veel projecten gewerkt waarbij hij een evenwicht probeert te vinden tussen de wens van de mens om water te gebruiken en de ecologische kwaliteit van aquatische systemen in termen van biodiversiteit, ecosysteemfuncties en ecosysteemdiensten.