Holy shit! Waarom je poep en plas goud waard zijn

Tania Fernandes met de foodtruck van Broodje Poep

Holy shit! Waarom je poep en plas goud waard zijn

Nieuws

Perscontact

Poep is goud. Dat roepen we bij het NIOO al langer, en nu is er ook een film: Holy Shit. Daarin komen onder anderen NIOO-onderzoekers Tania Fernandes en Louise Vet aan het woord. Het draait allemaal om teruggeven aan de natuur... ook als je naar het toilet moet.

Stoffen die onmisbaar zijn voor het verbouwen van voedsel raken in rap tempo op. Tegelijk vernietigen we de nuttige stoffen die we met ons eigen lichaam produceren. We spoelen ze weg met ons drinkwater, ze komen in het riool terecht en worden als afval behandeld.

Poep en plas dus. In poep zit bijvoorbeeld fosfaat uit ons eten dat ons lichaam niet opneemt. Fosfaat is een onmisbare voedingsstof voor planten en dus ook een belangrijke grondstof voor kunstmest. Zo belangrijk dat NIOO-onderzoeker en oud-directeur Louise Vet het opraken ervan in de film een "verborgen gevaar voor de toekomst" noemt.

Holy shit

Waarom gooien we zoiets waardevols dan zomaar weg, en op zo'n manier dat we het niet meer kunnen terugwinnen? Redenen daarvoor variëren van wetten en regels tot maatschappelijke taboes. Want over zonnepanelen, elektrische auto's en vleesvervangers hoor je volop. Niet over poep en plas.

Dat taboe willen de makers van Holy Shit doorbreken. Dat doen ze door in de film stap voor stap te laten zien hoe poep kan helpen om de wereld te voeden. En door ecologen, waterschappers, politici en anderen aan het woord te laten over hun passie, en wat ze doen om de mondiale voedselkringloop te sluiten.

Media snippet

Poep en pies weggooien is zonde

Froukje Rienks van het NIOO en filmmaakster Yanna Hoek zijn te gast bij Cees Grimbergen

Met het oog op morgen, 22 oktober 2022 NPO Radio 1

NPO Radio 1 logo
Oog op morgen over poep en plas

Broodje poep

Het idee voor de film ontstond uit Broodje Poep, waarmee 'social designer' Fides Lapidaire langs festivals en evenementen trekt. Met een foodtruck serveert ze broodjes waarvan de ingrediënten op compost van menselijke poep en plas zijn geteeld. Afgelopen maand stonden Lapidaire en Broodje Poep bijvoorbeeld nog op de Dutch Design Week in Eindhoven.

"Het is een mooie manier om mensen bewust te maken dat onze poep rijk is aan wat we nodig hebben voor voedselproductie", zegt onderzoeker Tania Fernandes, die bij het NIOO aan het hoofd staat van het Poep = Goud project en daar in Holy Shit over vertelt. Maar dat betekent niet dat je menselijke poep en plas over allerlei gewassen moet gaan gooien.

Perro de Jong / NIOO-KNAW
De Poep = Goud festivalstand die het NIOO al langer gebruikt in het hele land, met rechts Tania Fernandes

Poep = goud

Vroeger was dat trouwens wel heel normaal, ook hier in Nederland. Naar de redenen waarom we er voorzichtig mee moeten zijn - ziekteverwekkende bacteriën bijvoorbeeld, en medicijnresten - doet het NIOO onderzoek. Een belangrijk onderdeel van Poep = Goud is daarnaast het gebruik van 'circulaire' vacuümtoiletten om wél veilig grondstoffen terug te kunnen winnen.

In die duurzame toiletten worden poep en plas met een minimum aan water verwerkt en uit het riool gehouden. Zo voorkom je verspilling en maak je het zuiveren ervan gemakkelijker. Dat gebeurt door het 'zwarte water' eerst naar een vergistingstank te sturen, en dan naar een bioreactor met algen. Die algen worden vervolgens hergebruikt, bijvoorbeeld als meststof.

Doneren en informeren

Bij Broodje Poep worden mensen net als bij het NIOO uitgenodigd om zelf poep en plas te 'doneren' in zo'n circulair toilet. In ruil daarvoor krijgen ze korting op de broodjes die ze bij de foodtruck kunnen bestellen.

Holy Shit - die in première ging tijdens de Dutch Design Week - bereikt ook wie niet even een broodje kan komen eten, maar wel nieuwsgierig is naar de mogelijkheden van poep. Via de website kun je de film bestellen voor een gezellig avondje thuis of met de foodtruck erbij. Die zorgt dan voor de popcorn...en driemaal raden waarop die is verbouwd.

Voorproefje van Holy Shit