Grote open dag NIOO op 5 oktober
Grote open dag NIOO op 5 oktober
Maar eens in de drie jaar kan het: rondkijken op het hele onderzoeksterrein van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Op zaterdag 5 oktober zijn er zo’n 40 activiteiten en kan je bijna alle onderzoekers het hemd van het lijf vragen. Bijvoorbeeld over de natuur van – en voor – de toekomst.
De natuur van de 21e eeuw krijgt het nodige voor de kiezen, en wij dus ook. Hoe moeten we omgaan met extreem weer, exoten en lichtvervuiling? Kunnen we wildernis terug krijgen en hoe beschermen we onze gewassen op een duurzame manier? Het NIOO onderzoekt dat.
Het thema van de open dag is daarom ‘Welkom in de natuur van de toekomst’. Er speelt natuurlijk van alles. Is de koolmees de reddende engel bij overlast van eikenprocessierups of buxusmot? Hoe red je stadswater van vervuiling? Valt evolutie te voorspellen? Wat doet het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor de natuur van 2030? Maar ook de ecologische ontwikkeling van de Marker Wadden, algen die de geschiedenis vastleggen op de bodem van een meer en kleine vrienden die planten helpen komen aan bod.
De natuur van de toekomst heeft dus effect op de tuin van de toekomst, de landbouw van de toekomst en het water van de toekomst bijvoorbeeld. Het evenement maakt zowel onderdeel uit van het landelijke Weekend van de Wetenschap als de Week van de Biologie.
(Tekst loopt door onder de foto's)
Climate Pursuit
De dag is vol activiteiten voor zowel liefhebbers als professionals en voor kinderen, jongeren én volwassenen. Van MicrOlympics of het Vette Ganzenspel tot korte lezingen, een science quiz en rondleidingen bijvoorbeeld. Of neem de uitdaging aan en probeer 100 jaar klimaatverandering te overleven in de competitie van de game Climate Pursuit. Als plant of dier welteverstaan. Ook kan iedereen zelf proeven doen, in het lab en in de ecologische tuin. Of ga op de foto als… bacterie, feestbeest of uilskuiken?
Water uit eigen sloot testen
Doe ook mee met citizen science: als je een glazen pot met water uit eigen sloot of vijver meeneemt, dan testen de onderzoekers welke voedingsstoffen erin zitten. Hoe gezond is je water? Ook kun je kennis maken met het belangrijke leven onder onze voeten, tijdens de demo over de landelijke Bodemdierendagen (www.bodemdierendagen.nl). Daarna kun je thuis op bodemdierensafari: in de tuin. De resultaten gebruiken de onderzoekers om te kijken hoe goed het met het bodemleven gaat in dorpen en steden.
Duurzaam gebouw
Het NIOO huist in een bekend en prijswinnend duurzaam gebouw tegenover de universiteit van Wageningen, waar die dag trouwens ook het nodige te doen is. Alle eco-technologische voorbeelden en oplossingen alleen al zijn een bezoek waard. Er is een natuurdak, een hoge-temperatuursopslag en met de hulp van algen recyclet het NIOO wat er door de wc wordt gespoeld. Wat we uiteindelijk overhouden? Schoon water en ‘goud’. Wat dat goud precies is, valt ook te ontdekken.
- Tijden: 11:00 – 17:00 uur
- Adres: NIOO-KNAW, Droevendaalsesteeg 10, Wageningen (tegenover de universiteit)
- Meer informatie over het programma: www.nioo.knaw.nl/opendag
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is met ruim 300 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het water en het land: hoe werkt de natuur? Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen. De historie van het onderzoek gaat meer dan 60 jaar terug en loopt door ons hele land, en ver daarbuiten. www.nioo.knaw.nl
Voor meer informatie:
- Hoofd wetenschapscommunicatie Froukje Rienks, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), tel. 06-10487481 / 0317-473590, f.rienks@nioo.knaw.nl
Uitnodigingen
-
UitnodigingMiddelbareschool.pdfUitnodiging Open Dag middelbare school
-
UitnodigingBasisschool.pdfUitnodiging Open Dag middelbare school