Galapagos (3): Weer thuis

Viviane vertelt over Galapagos
© Perro de Jong / NIOO-KNAW

Galapagos (3): Weer thuis

Blog

Een team onderzoekers geleid door het NIOO is op zoek geweest naar onzichtbaar leven op de iconische Galapagos eilanden. Hun doel: Scalesia, het unieke reuzenmadeliefje, en de micro-organismen die erbij horen. Op deze plek bloggen Viviane Cordovez, Jos Raaijmakers en hun collega's over wat ze aantroffen op Galapagos. 

Het team is weer thuis en iedereen zit vol verhalen. Om Scalesia -soorten te monsteren op de verschillende Galapagos-eilanden moest soms onder fysiek zware omstandigheden worden gewerkt, maar spectaculair was het wel! We hebben adembenemende landschappen gezien, waarvan het kristalblauwe water scherp afstak tegen zwarte vulkanische rotsen met hier en daar een paar planten.

Met name op eilanden zoals Fernandina en Santiago was de Scalesia moeilijk te bereiken en te monsteren. Aan land gaan en over de vulkanische rotsen klimmen was daar een behoorlijke uitdaging. Zoals Charles Darwin in zijn dagboek schreef: "Niets is minder uitnodigend." Maar de landschappen bleven ons verbazen, en om onder zulke barre omstandigheden de Scalesia-planten te zien groeien tussen de vulkanische rotsen was indrukwekkend.

Binnenkort worden de DNA-monsters naar Nederland verzonden, waar er geavanceerde nieuwe sequencing technieken op zullen worden toegepast. We hopen dat we aan het eind van de zomer de eerste resultaten kunnen delen. Maar in de tussentijd zullen we jullie op de hoogte blijven houden van het project.

Hier op het NIOO gaven we afgelopen week alvast een 'sneak preview' voor een groep natuurliefhebbers van het Wagenings Natuurwetenschappelijk Gezelschap. Jos Raaijmakers, Haig Balian en ik vertelden over onze ervaringen als leden van de expeditie, en gaven antwoord op vragen.

Images
  • Perro de Jong / NIOO-KNAW
    Viviane Cordovez vertelt over de expeditie
  • Perro de Jong / NIOO-KNAW
    Ex-Artis directeur Haig Balian was mee om te filmen
  • Perro de Jong / NIOO-KNAW
    Projectleider Jos Raaijmakers en leden van het Wagenings Natuurwetenschappelijk Gezelschap