Het groene dak 2.0
Het groene dak 2.0
Stel je voor: een groene stedelijke oase, ver boven de alledaagse drukte...de natuur kan het dak op!
Waarom?
Waar draait het om op ons prijswinnende dak? Niet alleen filteren planten op je dak water en lucht, ze helpen ook om het gebouw te koelen en te isoleren en zorgen voor waterberging. Bedreigde planten- en diersoorten vinden er een plek om te leven. Het is ook een manier om de natuur te compenseren voor de ruimte die je op de begane grond inneemt: de natuur kan het dak op! Stel je voor: een groene stedelijke oase, ver boven de alledaagse drukte...
Hoe?
Kijk verder dan alleen de standaard vetplantjes! Wij testen verschillende plantencombinaties met ook grassen en kruiden. Om planten te laten groeien en bloeien op het dak is een slimme ondergrond nodig die goede houvast, maar ook efficiënte afwatering biedt. We testen dus ook verschillende bodemtypes van een kleine 10 cm dikte, in 45 ‘minipolders’. Op die manier wordt het niet te zwaar en kunnen ook bestaande, gewone daken zo worden ingeplant.
Meetapparatuur geeft inzicht in het precieze functioneren, zodat het groene dak 3.0 nóg beter wordt. In het beton zitten sensoren ingegoten, die onder andere de temperatuur en vochtigheid meten. (Miljoenen datapunten per maand...) Met dit meetsysteem kan experimenteel werk op het dak worden uitgevoerd – door een consortium van hydrologen, dakdekkers, Gemeente Rotterdam, NIOO-ecologen en partners uit de waterketen. Het onderzoek kijkt naar de beste vegetatie voor Nederlandse groene daken.