NIOO op uitverkocht wetenschapsfestival met bodemdieren en trekvogels

Expeditie NEXT 2022 grote groep kinderen bij de stand van NIOO-KNAW

NIOO op uitverkocht wetenschapsfestival met bodemdieren en trekvogels

Nieuws

Het uitverkochte wetenschapsfestival voor kinderen Expeditie NEXT nam begin deze maand het Friese Franeker over. Het NIOO was aanwezig met twee festivalstands: een over het onmisbare leven in de bodem, en een over het hectische bestaan van trekvogels.

Het Expeditie NEXT festival ontving ruim 6000 mensen in de historische binnenstad van Franeker, en was daarmee helemaal vol. Bezoekers van tussen de 6 en de 12 kwamen uit het hele land met hun (groot)ouders, naast ook veel lokale jeugd.

Zo'n 100 organisaties namen deel, waaronder het NIOO. Het leverde een waar spektakel op van experimenten om lekker zelf aan mee te doen, spelletjes, straattheater, quizzen en andere festivalbelevingen. Met de nadruk op lol hebben.

(Tekst loopt door onder de foto's)

Jungle onder onze voeten

De grote festivalstand van het NIOO werd gerealiseerd met de hulp van een team van het jaarlijkse citizen science project, de Bodemdierendagen, medewerkers van wetenschapsmuseum Naturalis en een kunstenaar. Samen maakten ze een unieke 'bodemdierentunnel', waarin bezoekers het leven in de bodem aan den lijve konden ondervinden.

Daar hoorden ook diverse uitdagingen bij: bijvoorbeeld bladeren trekken zoals een regenworm, of de taal van de geur ontcijferen zoals een mier. Bezoekers kwamen uit de tunnel met een beeld van hoe zij het zouden doen als bodemdier...en met een nieuwe waardering voor het leven onder de grond.

Bij die bezoekers was ook de populaire vlogger en presentator Britt Dekker, die de stand aandeed met een grote groep enthousiaste fans die bij een online wedstrijd een rondleiding met haar langs het festival hadden gewonnen. En ook de rest van de dag was zo druk bij de stand dat de wachttijd regelmatig opliep tot wel een half uur.

Vliegen met de ganzen

In de tussentijd hoefden bezoekers zich niet te vervelen. Ze konden ook echte bodemdieren bestuderen, in de 17e-eeuwse hortus van Franeker die herinnert aan de tijd toen het stadje nog een eigen universiteit had. En ze konden oversteken naar de hoofdstraat, waar de tweede NIOO-stand zich bevond.

Daar draaide alles om trekvogels, en wat er met ze gebeurt tijdens hun jaarlijkse reis. Voor de kinderen waren er twee nieuwe versies van spelletjes die het NIOO en het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) ontwikkeld hadden. In het ene waren de spelers kanoeten, in het andere kleine rietganzen.

De ganzen moesten zorgen dat ze zo vet mogelijk werden tijdens hun reis van Nederland naar Spitsbergen. Want hoe vetter de ganzen, hoe groter het uiteindelijke aantal eieren in het nest. Maar daarvoor moesten ze wel eerst allerlei obstakels overwinnen: tegenwind bijvoorbeeld, de gevolgen van klimaatverandering en verstoring door mensen.

Zo ontstond een goed beeld van de gevaren die een trekvogel elk jaar weer moet zien te overleven.