Kay Moisan winnaar Hugo de Vries Prijs

Key Moisan met de Hugo de Vries Prijs
© Kay Moisan

Kay Moisan winnaar Hugo de Vries Prijs

Nieuws

Kay Moisan heeft de Hugo de Vries Prijs 2020 gewonnen met haar proefschrift over geurstoffen van bodemschimmels en het effect ervan op planten. De prijs wordt toegekend aan het beste proefschrift op botanisch gebied van het afgelopen jaar, verdedigd aan een Nederlandse universiteit.

In haar proefschrift laat Kay Moisan zien dat planten de geuren die schimmels in de bodem produceren niet alleen kunnen waarnemen, maar er ook actief op reageren. Bijvoorbeeld door met hun wortels een bepaalde richting uit te groeien. Met dit 'reukvermogen' kunnen ze zichzelf beschermen tegen insecten en wormen.

Op dit vernieuwende onderzoek, dat ze deed bij het NIOO, promoveerde Moisan in oktober vorig jaar aan de Wageningen Universiteit. Daaraan vooraf gingen o.a. experimenten met state-of-the-art chromatografische technieken, het zelf ontwikkelen van proefopstellingen, en publicaties in toonaangevende tijdschriften zoals Plant Cell & Environment.

Kay Moisan
Het winnende proefschrift van Kay Moisan

Bijzonder jaar

Moisan zegt zelf "super thrilled" te zijn met haar prijs, en ze bedankt haar hele team, onder wie haar co-promotor Jos Raaijmakers en Viviane Cordovez van het NIOO. Wat het extra bijzonder maakt, is dat Moisan de eerste vrouw is die de prijs wint sinds 2009. Én dat de prijs dit jaar voor het eerst aan twee onderzoekers is toegekend: naast Moisan mag ook Sjon Hartman (Universiteit Utrecht) zich winnaar van de Hugo de Vries Prijs 2020 noemen.

Dat zegt iets over de kwaliteit van de voorgedragen proefschriften: de onafhankelijke jury - die is samengesteld uit vakgroepen van verschillende disciplines en onderzoeksinstituten - kon en wilde naar eigen zeggen geen keuze maken tussen de twee uiteindelijke winnaars.

Bekende bioloog

De Hugo de Vries Prijs wordt sinds het jaar 2000 uitgereikt en bestaat uit een oorkonde en een vrij te besteden geldbedrag van € 5000.

De prijs is een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging en het Hugo de Vries Fonds, en is vernoemd naar de 'Nederlandse Darwin' Hugo de Vries (1848-1935).