Een zomer lang blauwalgenonderzoek in mini-meren

Annemieke Drost
© Rob Buiter / Vroege Vogels

Een zomer lang blauwalgenonderzoek in mini-meren

Blog

Blauwalgen verstoren de zwemplannen van veel mensen. Stel je voor: het is lekker weer en je wilt het water opzoeken, maar dan heb je pech! Het zwemstrand is gesloten vanwege een blauwalgenbloei. Maar waarom sluit een zwemlocatie dan? 

Blauwalgen zijn eigenlijk helemaal geen algen, maar bacteriën. In de wetenschappelijke wereld worden ze cyanobacteriën genoemd. Als ze doodgaan zie je waarom ze ‘blauw’ of ‘cyano’ genoemd worden: dan komt hun blauwe kleurstof vaak tevoorschijn. Cyanobacteriën komen veel in Nederland voor omdat ze goed groeien in stilstaand water met veel opgeloste voedingsstoffen. Ze gedijen extra goed bij warm weer, dus doen het vooral goed in de zomer. Soms groeien ze zelfs zo goed dat het water groen kleurt! Zo’n grote hoeveelheid cyanobacteriën in het water noemen we een cyanobacteriebloei of blauwalgenbloei. Zulke bloeien zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook gevaarlijk zijn omdat sommige cyanobacteriën gifstoffen kunnen produceren die schadelijk zijn voor mensen en dieren.

In mijn promotieproject onderzoek ik de gifstoffen die in het water zitten tijdens cyanobacteriebloeien. Daarbij kijken we naar veel verschillende dingen in het water, zoals hoeveel voedingsstoffen er in het water zitten, welke soorten cyanobacteriën er voorkomen en hoeveel giftstoffen er in het water zitten. 

Rob Buiter / Vroege Vogels

Aankomende zomer ga ik voor mijn project een groot experiment doen. Ik ga kijken naar het effect van temperatuur en voedingsstoffen in twaalf mini-meren van 1.000 liter in ons lab in Wageningen. We vullen de mini-meren met water uit een meer bij Delft en kijken dan een seizoen lang wat er gebeurt met de cyanobacteriën. 

Annemieke Drost

In de toekomst kan betere fundamentele kennis van cyanobacteriën waterbeheerders helpen om nog beter de risico’s van een cyanobacteriebloei  te beoordelen. Deze beoordeling kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om beter te kunnen voorspellen of een bloei wel of geen gifstoffen bevat, en of het dus veilig is om te zwemmen. Hopelijk kunnen de uitkomsten van mijn onderzoek daaraan bijdragen!