Ontdekken hoe de natuur werkt
Ontdekken hoe de natuur werkt
Hoe werkt de natuur? Dat is een korte maar ook een grote vraag. En hoe onderzoek je dat? Dat kan iedereen deze zaterdag 7 oktober zelf komen ontdekken… Bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) - een kans die zich maar eens in de paar jaar voordoet. Van een DNA-workshop tot ‘rupshappen’ en de Gelderse première van de bodemdierenopera: ook het programma is heel biodivers.
Wat weten we al over biodiversiteit, klimaatverandering en duurzaamheid - en wat nog niet? Bezoekers kunnen onze onderzoekers het hemd van het lijf vragen, zelf experimenten doen of de oplossing van de escape route uitknobbelen... En nog veel meer natuurlijk!
Op zaterdag 7 oktober opent het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) haar deuren voor een grote open dag, van 11 tot 17 uur. Dit is weer voor het eerst sinds 2019. Bijna alle onderzoekers zijn er en heel veel onderwerpen komen aan bod. Een bijzondere kans!
(Tekst loopt door onder afbeeldingen)
Van persoonlijkheid tot DNA-workshop
Hoe de natuur en natuuronderzoek werkt, dat kunnen bezoekers van alle leeftijden komen uitvinden! Het programma bestaat uit meer dan 40 activiteiten en het hele onderzoeksterrein is open. Het gebouw en het terrein weerspiegelen ook het ecologisch onderzoek, met speciale heggen bijvoorbeeld.
Hoe test je persoonlijkheid? Kom kijken bij de MicrOlympische Spelen of het veldwerk van de ecologen op de Marker Wadden.
Van DNA-workshop tot kinderspeurtocht, en van lezing of science quiz tot escape route. Er is voor ieder wat wils. Zelfs een jeugdopera over bodemdieren, de Gelderse première van Benno. Dit past ook uitstekend bij de Bodemdierendagen: het citizen science-project dat nu loopt waarbij duizenden mensen in het hele land op zoek gaan naar dat vaak onzichtbare maar wel onmisbare bodemleven.
Landelijke hotspot
Als kers op de taart kunnen mensen ook zelf een Nederlandse naam verzinnen voor een nieuwe soort voor ons land gevonden op het NIOO-dak – een voorproefje van de landelijke zoektocht naar een naam die binnenkort start. En ook zelf soorten vinden behoort tot de mogelijkheid met de BioBlitz op het terrein: biodiversiteit dichtbij huis (of onderzoeksinstituut) is iets om te koesteren. Het NIOO-terrein is hiervan een bekend voorbeeld.
Deze open dag over natuuronderzoek vormt een van de hotspots van het landelijke Weekend van de Wetenschap. Het thema van het Weekend is dit jaar: Hoe werkt het?
Het NIOO is te vinden op de Droevendaalsesteeg 10 in Wageningen, tegenover de universiteitscampus. Het volledige programma is te vinden op nioo.knaw.nl/nl/opendag.
_________________________________________________________________________________________
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het water en het land: hoe werkt de natuur? Biodiversiteit, klimaatverandering en het duurzaam gebruik van land en water zijn de belangrijke thema’s waarvoor de onderzoekers hun ecologische expertise inzetten. Sinds 2011 is het NIOO gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen. De historie van het onderzoek gaat meer dan 65 jaar terug en loopt door ons hele land, en ver daarbuiten.
Voor meer informatie:
- Hoofd wetenschapscommunicatie Froukje Rienks, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), tel. 06-10487481 / 0317-473400, f.rienks@nioo.knaw.nl
Volledige programma: zie het online overzicht met alle activiteiten, rondleidingen, DNA-workshop, Bodemdierenopera
Meer informatie: www.nioo.knaw.nl/nl/opendag
Downloads: afbeeldingen in hoge resolutie
-
Dronefoto van bodemonderzoekCredits: RefHan / NIOO-KNAW
-
SpinnenCredits: RefHan / NIOO-KNAW
-
Onderzoeker bekijkt een schimmelkweekCredits: RefHan / NIOO-KNAW
-
Groepsfoto van NIOO medewerkers voor het gebouwCredits: Perro de Jong / NIOO-KNAW
-
Onderzoekers bekijken een algenkweekCredits: RefHan / NIOO-KNAW
-
Onderzoeker kijkt naar een plant in de plantenkasCredits: RefHan / NIOO-KNAW
-
NIOO gebouw met open dag bannerCredits: NIOO-KNAW
-
NIOO gebouw met open dag bannerCredits: NIOO-KNAW
-
NIOO gebouw met orchideeCredits: Froukje Rienks / NIOO-KNAW