Zoeken
Filteren op
Type
Labels
Dossiers
Thema's
Afdelingen
Taal
Active filters
47 zoekresultaten
Zoekresultaten
-
Seasonal timing
Species can adapt over the course of time. As the lives of species are altered by climate change, a different seasonal timing could make them adapt to an early spring, for example. How does this work, and what are the limits to such adaptations? -
Dealing with bluegreen algae
Worldwide, excessive nutrient loads in lakes and reservoirs have led to the rapid increase of harmful cyanobacteria. Blooms of these algae block the use of surface water for drinking, irrigation and recreation. Climate change is expected to further increase the frequency, duration, and magnitude of cyanobacterial blooms. Aquatic ecologists from NIOO are busy gaining more detailed insights into cyanobacterial blooms across scales, in future climates and in respect to toxicity. -
Omgaan met blauwalgen
Wereldwijd heeft een grote aanvoer van voedingsstoffen in meren en andere wateren geleid tot overmatige groei van blauwalgen. De 'bloei' van deze algen kan ervoor zorgen dat oppervlaktewater niet meer te gebruiken is als drinkwater, voor irrigatie en recreatie. Klimaatverandering vergroot naar verwachting de frequentie, duur en intensiteit van de algenbloei. Aquatisch ecologen van het NIOO zijn op zoek naar meer kennis over de bloei van blauwalgen in het huidige en toekomstige klimaat, en hun giftigheid. -
Impact of nutrients
Nutrient availability in natural ecosystems has increased due to anthropogenic activities like spill-over from agricultural ecosystems. In the Netherlands, this has led to the acidification of natural areas for example. At NIOO, we aim to understand the impact of nutrients on natural systems in more detail, to help to bring back the balance. -
Impact van voedingsstoffen
De mens heeft ervoor gezorgd dat tegenwoordig veel meer voedingsstoffen beschikbaar zijn in natuurlijke systemen. Bijvoorbeeld doordat het 'weglekt' uit de landbouw of het verkeer. In Nederland heeft dat geleid tot verzuring van natuurgebieden bijvoorbeeld. Bij het NIOO willen we de impact van voedingsstoffen op natuurlijke systemen beter begrijpen, om zo te helpen de balans terug te vinden. -
How do nutrients and temperature affect cyanobacterial bloom toxicity?
Toxic cyanobacterial blooms threaten freshwater quality, made worse by climate change and eutrophication. The toxicity of these blooms depends not only on cyanobacteria quantity but also on the presence potentially toxin-producing species and genotypes, and their varied toxin production. -
How do nutrients and temperature affect cyanobacterial bloom toxicity?
Toxic cyanobacterial blooms threaten freshwater quality, made worse by climate change and eutrophication. The toxicity of these blooms depends not only on cyanobacteria quantity but also on the presence potentially toxin-producing species and genotypes, and their varied toxin production. -
Climate change impacts on harmful algal blooms
Harmful cyanobacterial blooms produce toxins that are a major threat to water quality and human health. Blooms increase with eutrophication and are expected to be amplified by climate change. Yet, we lack a mechanistic understanding on the toxicity of blooms, and their response to the complex interplay of multiple global change factors. Bloom toxicity is determined by a combination of mechanisms acting at different ecological scales, ranging from cyanobacterial biomass accumulation in the ecosystem, to the dominance of toxic species in the community, contribution of toxic genotypes in the population, and the amounts of toxins in cells. -
Inaugural lecture by Dedmer van de Waal
Op donderdag 6 juli houdt Dedmer van de Waal zijn oratie als bijzonder hoogleraar Aquatische Functionele Ecologie aan de Universiteit van Amsterdam. -
Oratie Dedmer van de Waal
Op donderdag 6 juli houdt Dedmer van de Waal zijn oratie als bijzonder hoogleraar Aquatische Functionele Ecologie aan de Universiteit van Amsterdam.