Zoeken
Filteren op
Type
Labels
Dossiers
Thema's
Afdelingen
Taal
Active filters
40 zoekresultaten
Zoekresultaten
-
Gulden sleutelbloemen tellen als graadmeter voor gezonde natuur
02/05/2022 Vorig jaar zijn er in heel Europa bijna 400.000 gulden sleutelbloemen gecheckt. Ook in het voorjaar van 2022 kunnen vrijwilligers weer helpen tellen. -
Vliegverkeer verstoort scholeksters, maar heeft meestal geen effect op hun overleving
Menselijke activiteiten boven een natuurgebied kunnen vogels verstoren. Zo ook op Vlieland, blijkt uit promotieonderzoek van Henk-Jan van der Kolk. -
Hoeveel last hebben wadvogels van vliegtuigen?
18/09/2020 De afgelopen drie jaar is voor het eerst in detail onderzocht wat de effecten zijn van vliegtuigen op wadvogels. -
Farming microbial community for plant probiotic - MicroProFarm
A current challenge for modern agriculture is to meet the food production needs for an increasing global population while improving resource use efficiency and attenuating impacts on human health and environment. In order to maximize reliability and stability in agriculture, optimization of crop management and resource use efficiency have been considered the best approaches for a sustainable increase of crop yields under variable agro-ecological conditions, environments and years. For this purpose, one interesting and sustainable method is the use of natural plant biostimulants, a diverse class of products and microorganisms that enhance plant growth and other plant parameters, such as flowering, fruit set, crop productivity and nutrient use efficiency. In this context, several studies already demonstrated that plant biostimulants can induce morpho-anatomical, biochemical, physiological and molecular plant responses, not only improving crop productivity but also promoting protection against abiotic stresses, such as drought and salinity. Among the different biostimulant classes there are protein hydrolysates (PH), mixtures of polypeptides, oligopeptides and aminoacids originated from partially hydrolyzed animal and vegetal tissues. Even though the effect of PH were already observed in diverse crops, the mechanisms and behind their action are still scarcely studied, and their action can vary depending on their origin, characteristics, crop species, cultivars, growing conditions, time and mode of applications, among other parameters. The objective of this project is to evaluate the effect of protein hydrolysates in the growth, nutrient content and microbial communities of crops, if microbes are responsible for these effects, which are the mechanisms and if such effects are long-lasting. -
Scholekstervlog (1): Hutten bouwen
28/05/2021 Martijn van der Sluijs neemt je mee tijdens het broedseizoen van de scholekstersĀ op Schiermonnikoog. In aflevering 1 staatĀ het opbouwen van de hutten centraal. -
Scholekstervlog (2): Observeren
11/06/2021 Martijn van der Sluijs neemt je mee tijdens het broedseizoen van de scholekstersĀ op Schiermonnikoog. Aflevering 2: observeren. -
Scholekstervlog (3): Eieren in de gaten houden
06/07/2021 Martijn van der Sluijs neemt je mee tijdens het broedseizoen van de scholekstersĀ op Schiermonnikoog. Aflevering 3: eieren in de gaten houden. -
Scholekstervlog (4): Adulten vangen
09/08/2021 Martijn van der Sluijs neemt je mee tijdens het broedseizoen van de scholekstersĀ op Schiermonnikoog. Aflevering 4: scholeksters vangen. -
Scholekstervlog (5): Overleving
31/08/2021 Martijn van der Sluijs neemt je mee tijdens het broedseizoen van de scholekstersĀ op Schiermonnikoog. Aflevering 5: het gaat natuurlijk niet altijd goed. -
Scholekstervlog (6): Kuikens
17/09/2021 Martijn van der Sluijs neemt je mee tijdens het broedseizoen van de scholekstersĀ op Schiermonnikoog. Aflevering 6: zien we eindelijk kuikens?