Zoeken
Filteren op
Type
Labels
Dossiers
Thema's
Afdelingen
Taal
Active filters
23 zoekresultaten
Zoekresultaten
-
Gulden sleutelbloemen tellen als graadmeter voor gezonde natuur
02/05/2022 Vorig jaar zijn er in heel Europa bijna 400.000 gulden sleutelbloemen gecheckt. Ook in het voorjaar van 2022 kunnen vrijwilligers weer helpen tellen. -
No 'I' in Ecology: 150 years after Haeckel
As a new year begins, NIOO looks back not just on the past twelve months but on 150 years of ecology. We've come a long way since German biologist Ernst Haeckel first coined the term in 1866... -
Ecologen zijn geen solisten: 150 jaar na Haeckel
Aan het begin van 2017 kijkt het NIOO niet alleen terug op een drukke periode, maar ook op de 150ste verjaardag van de ecologie. Er is heel wat veranderd sinds de Duitse zoƶloog Ernst Haeckel in 1866 de term voor het eerst introduceerde.. -
Farming microbial community for plant probiotic - MicroProFarm
A current challenge for modern agriculture is to meet the food production needs for an increasing global population while improving resource use efficiency and attenuating impacts on human health and environment. In order to maximize reliability and stability in agriculture, optimization of crop management and resource use efficiency have been considered the best approaches for a sustainable increase of crop yields under variable agro-ecological conditions, environments and years. For this purpose, one interesting and sustainable method is the use of natural plant biostimulants, a diverse class of products and microorganisms that enhance plant growth and other plant parameters, such as flowering, fruit set, crop productivity and nutrient use efficiency. In this context, several studies already demonstrated that plant biostimulants can induce morpho-anatomical, biochemical, physiological and molecular plant responses, not only improving crop productivity but also promoting protection against abiotic stresses, such as drought and salinity. Among the different biostimulant classes there are protein hydrolysates (PH), mixtures of polypeptides, oligopeptides and aminoacids originated from partially hydrolyzed animal and vegetal tissues. Even though the effect of PH were already observed in diverse crops, the mechanisms and behind their action are still scarcely studied, and their action can vary depending on their origin, characteristics, crop species, cultivars, growing conditions, time and mode of applications, among other parameters. The objective of this project is to evaluate the effect of protein hydrolysates in the growth, nutrient content and microbial communities of crops, if microbes are responsible for these effects, which are the mechanisms and if such effects are long-lasting. -
Hoe planten hulp regelen voor hun eigen gezondheid
12/03/2020 een consortium onder leiding van Jos Raaijmakers wil ontdekken hoe planten via hun wortels micro-organismen ārekruterenā om gezond te blijven. -
Common insecticide linked to extreme decline in freshwater insects
Thiacloprid, a widely-used pesticide, can cause a large-scale decline in freshwater insects. This was discovered by a team of researchers from Leiden University, including current NIOO-director Geert de Snoo. -
Veelgebruikt bestrijdingsmiddel gelinkt aan extreme afname zoetwaterinsecten
Het bestrijdingsmiddel thiacloprid kan zorgen voor een grootschalige afname in zoetwaterinsecten. Dat ontdekten onderzoekers onder wie Geert de Snoo. -
Lancering interactieve 3D-leeromgeving over invasieve exoten
Een primeur voor studenten van Helicon MBO Velp: zij gaan vanaf 2 november als eersten in Nederland aan de slag met de Leeromgeving Invasieve Exoten (LINVEXO). -
Biodiversiteit
Waarom en hoe onderzoekt het NIOO biodiversiteit en op welke manier zetten we deze kennis in? -
Biodiversity
What do we need to know to stop biodiversity decline, at all levels of life ranging from genes, species, communities, habitats to entire ecosystems?