Zoeken
Filteren op
Type
Labels
Dossiers
Thema's
Afdelingen
Taal
Active filters
17 zoekresultaten
Zoekresultaten
-
From Pioneer to Soil Prophet: 40 years belowground - Afscheidssymposium Wietse de Boer
Op donderdag 4 april 2024 nemen we afscheid van onze collega Prof. dr. Wietse de Boer (Afdeling Microbiële Ecologie bij het NIOO-KNAW en Wageningen University) met het Afscheidssymposium 'From Pioneer to Soil Prophet: 40 years belowground'. -
From Pioneer to Soil Prophet: 40 years belowground - Farewell symposium Wietse de Boer
On Thursday April 4 we'll have the Farewell Symposium and reception for our long-time colleague Prof. Dr Wietse de Boer (Department of Microbial Ecology at NIOO and Wageningen University). -
Adaptation of species
During recent centuries, human activities have dramatically changed the habitats of wild animals, plants and micro-organisms. Ecologists at NIOO are interested in how species can adapt to these rapid changes, for example through (micro)evolution. The ability of organisms to do this has a major impact on biodiversity and the functioning of ecosystems. -
Soorten passen zich aan
De afgelopen eeuwen hebben activiteiten van de mens de leefomgevingen van wilde dieren, planten en micro-organismen indringend veranderd. Ecologen van het NIOO zijn geïnteresseerd in hoe soorten zich aan deze snelle veranderingen kunnen aanpassen, bijvoorbeeld door (micro)evolutie. Het vermogen van organismen om dit te doen heeft een grote invloed op de biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen. -
Impact of nutrients
Nutrient availability in natural ecosystems has increased due to anthropogenic activities like spill-over from agricultural ecosystems. In the Netherlands, this has led to the acidification of natural areas for example. At NIOO, we aim to understand the impact of nutrients on natural systems in more detail, to help to bring back the balance. -
Impact van voedingsstoffen
De mens heeft ervoor gezorgd dat tegenwoordig veel meer voedingsstoffen beschikbaar zijn in natuurlijke systemen. Bijvoorbeeld doordat het 'weglekt' uit de landbouw of het verkeer. In Nederland heeft dat geleid tot verzuring van natuurgebieden bijvoorbeeld. Bij het NIOO willen we de impact van voedingsstoffen op natuurlijke systemen beter begrijpen, om zo te helpen de balans terug te vinden. -
Spotlight on living soil at COP15 biodiversity conference
The UN Biodiversity Conference in Montreal (COP15) is discussing global action to reverse biodiversity loss. Healthy, living soil is of key importance. -
Aandacht voor levende bodem op VN Biodiversiteitstop Montreal
Een van de onderwerpen op COP15, de VN-biodiversiteitstop in Montreal, is het belang van een gezonde en dus biodiverse levende bodem. -
NIOO Thema Klimaatverandering
Als we de opwarming van de aarde niet beperken zijn de gevolgen onomkeerbaar. Hoeveel veerkracht heeft de natuur? Hoe goed passen soorten zich aan? En hoe kan de natuur helpen om de klimaatproblemen te verminderen? -
Farming microbial community for plant probiotic - MicroProFarm
A current challenge for modern agriculture is to meet the food production needs for an increasing global population while improving resource use efficiency and attenuating impacts on human health and environment. In order to maximize reliability and stability in agriculture, optimization of crop management and resource use efficiency have been considered the best approaches for a sustainable increase of crop yields under variable agro-ecological conditions, environments and years. For this purpose, one interesting and sustainable method is the use of natural plant biostimulants, a diverse class of products and microorganisms that enhance plant growth and other plant parameters, such as flowering, fruit set, crop productivity and nutrient use efficiency. In this context, several studies already demonstrated that plant biostimulants can induce morpho-anatomical, biochemical, physiological and molecular plant responses, not only improving crop productivity but also promoting protection against abiotic stresses, such as drought and salinity. Among the different biostimulant classes there are protein hydrolysates (PH), mixtures of polypeptides, oligopeptides and aminoacids originated from partially hydrolyzed animal and vegetal tissues. Even though the effect of PH were already observed in diverse crops, the mechanisms and behind their action are still scarcely studied, and their action can vary depending on their origin, characteristics, crop species, cultivars, growing conditions, time and mode of applications, among other parameters. The objective of this project is to evaluate the effect of protein hydrolysates in the growth, nutrient content and microbial communities of crops, if microbes are responsible for these effects, which are the mechanisms and if such effects are long-lasting.