PERSUITNODIGING
Symposium en buffetdiner ter gelegenheid van de start van het onderzoeksproject LichtOpNatuur
WAGENINGEN/STAVERDEN - Graag nodigen wij u uit voor de kick-off van het onderzoeksproject LichtOpNatuur. Op donderdag 15 maart organiseren Philips Nederland, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University (WUR) een symposium over de invloed van kunstlicht op onze natuur, in Kasteel Staverden op de Veluwe. Vervolgens kunt u meemaken dat om 20.00 uur voor het eerst de lichten aangaan op de heide bij Kootwijk, een van de acht natuurgebieden waar het onderzoek gaat plaatsvinden. Dit belooft een bijzonder moment te worden.
Er is nog weinig bekend over de effecten van de steeds verder toenemende nachtelijke verlichting in Nederland op planten en dieren. We zijn daarom gestart met het vierjarige project ‘Effecten van kunstlicht op flora en fauna in Nederland’ (kortweg LichtOpNatuur). In acht natuurgebieden verspreid over het land kijken we naar de effecten van verlichting met witte, rode en groene lampen, en vergelijken deze met nabijgelegen niet-verlicht gebied. De opgedane kennis helpt ons in de toekomst om schadelijke invloeden van nachtelijk licht te beperken of te voorkomen. Met het ontsteken van de lichten gaat het project zijn tweede jaar in. Op de locaties is namelijk het afgelopen jaar eerst gekeken hoe planten en dieren zich gedragen in het donker. Vanaf 15 maart a.s. zullen de lampen drie jaar lang branden van zonsondergang tot zonsopgang.
LichtOpNatuur is een onderzoeksprogramma van Technologiestichting STW, mede-gefinancierd door Philips en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en wordt wetenschappelijk geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen Universiteit (WUR). Ervaren veldwerkers van de Vlinderstichting, SOVON (vogels), de Zoogdiervereniging, FLORON (planten), RAVON (reptielen, amfibieën en vissen) en het Vogeltrekstation doen nauwkeurig onderzoek: verdwijnen of verschijnen er soorten nachtvlinders, vogels of planten door het nachtelijke licht? Gaan muizen en vleermuizen zich anders gedragen? Ervaren vogels het ritme van de seizoenen anders? En wat merken amfibieën van de lampen? Defensie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Gemeente Ede en het Drents Landschap hebben terrein beschikbaar gesteld voor dit onderzoek.
Het programma van de middag en avond vindt u hieronder. U bent ook van harte welkom bij het buffet. Laat ons even weten als u komt en met hoeveel personen: Elmar.Veenendaal@wur.nl
Het NIOO is met ongeveer 200 medewerkers een van de grotere onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en van het land.
Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, is de enige universiteit in Nederland die zich specifiek richt op de thema’s gezonde voeding en leefomgeving.
Kamiel Spoelstra, k.spoelstra@nioo.knaw.nl, 0317-473454 / 06-10816809 of Roy van Grunsven Roy.vanGrunsven@wur.nl, 06-48826411
Zie ook: www.lichtopnatuur.org
Wetenschapsvoorlichter Froukje Rienks 06-10487481 / 0317-473 590, communicatie@nioo.knaw.nl
De onderstaande foto's zijn te downloaden en te gebruiken met bronvermelding: Kamiel Spoelstra / NIOO-KNAW