De natuur van de 21e eeuw krijgt het nodige voor de kiezen, en wij dus ook. Hoe moeten we omgaan met extreem weer, exoten en lichtvervuiling? Kunnen we wildernis terug krijgen en hoe beschermen we onze gewassen op een duurzame manier? Het NIOO onderzoekt dat.
Het thema van de open dag was daarom ‘Welkom in de natuur van de toekomst’. Er speelt natuurlijk van alles. Is de koolmees de reddende engel bij overlast van eikenprocessierups of buxusmot? Hoe red je stadswater van vervuiling? Valt evolutie te voorspellen? Wat doet het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor de natuur van 2030? Maar ook de ecologische ontwikkeling van de Marker Wadden, algen die de geschiedenis vastleggen op de bodem van een meer en kleine vrienden die planten helpen kwamen aan bod.
De dag was vol activiteiten voor zowel liefhebbers als professionals en voor kinderen, jongeren én volwassenen. Van MicrOlympics of het Vette Ganzenspel tot korte lezingen, een science quiz en rondleidingen bijvoorbeeld. Of een heuse competitie van de game Climate Pursuit: hoe overleef je 100 jaar klimaatverandering? Als plant of dier welteverstaan. Ook kon iedereen zelf proeven doen, in het lab en in de ecologische tuin, of op de foto met schattige of enge beesten voor onze Green Screen.
Ongeveer 1600 mensen profiteerden van de herfstzon, die een dag eerder nog zo ver te zoeken leek, om bij het NIOO en bij de natuur van de toekomst op bezoek te gaan. Kon je er niet bij zijn, of juist wel en wil je nagenieten? Hier vind je alvast een aantal foto's, en 'watch this space' voor de Aftermovie over een paar dagen. En voel je je geïnspireerd? Je kunt thuis nog steeds op bodemdierensafari in je eigen tuin. De landelijke Bodemdierendagen (www.bodemdierendagen.nl) lopen nog door tot 15 oktober. De resultaten gebruiken we om te kijken hoe goed het met het bodemleven gaat in dorpen en steden!