Wim van der Putten en Jos Raaijmakers voor zesde jaar op rij 'Highly Cited Researcher'

Clarivate 2022
© Clarivate Analytics

Wim van der Putten en Jos Raaijmakers voor zesde jaar op rij 'Highly Cited Researcher'

Nieuws

Perscontact

Clarivate Analytics heeft de nieuwe lijst bekend gemaakt van de meest geciteerde wetenschappers. Twee NIOO-onderzoekers staan nu al zes jaar achter elkaar in de lijst: Jos Raaijmakers en Wim van der Putten. 

Slechts één op de duizend onderzoekers wereldwijd komt in de lijst. Daarvoor kijkt Clarivate naar het aantal geciteerde publicaties in een bepaald onderzoeksgebied in de bovenste 1% van Web of Science - een verzameling citatie-indices die samen meer dan 11.000 wetenschappelijke tijdschriften beslaan.

(Tekst loopt door onder de foto's)

Images
  • NIOO-KNAW
    Wim van der Putten
  • Jos Raaijmakers
    Jos Raaijmakers

Grote invloed

Dit jaar mogen 6938 onderzoekers zichzelf 'Highly Cited Researcher' (HCR) noemen, uit 69 verschillende landen en gebieden. Jos Raaijmakers is opnieuw in de lijst opgenomen vanwege zijn grote invloed op andere wetenschappers op het gebied van de microbiologie.

Terrestrisch ecoloog Wim van der Putten valt bij Clarivate in de categorie interdisciplinair ('cross-field'). Dat betekent dat zijn invloed vergelijkbaar moet zijn met die van de topscorers in de individuele onderzoeksgebieden.

Eerder kwamen ook NIOO-onderzoekers Marcel Visser (2015, 2016 en 2017), Hans van Veen (2001) en Martijn Bezemer (2022) voor in de lijst. Als een wetenschapper eenmaal tot 'Highly Cited Researcher' is verkozen, dan behoudt zij of hij daarna volgens Clarivate altijd die bekroning.