Volop bezoekers voor spraakmakende bodemfilm...en dat is nog maar het begin

Onder Het Maaiveld in de bioscoop

Volop bezoekers voor spraakmakende bodemfilm...en dat is nog maar het begin

Kijk naar scenes uit Onder Het Maaiveld
Nieuws

Onder Het Maaiveld is in de eerste maand al de 25.000 bezoekers gepasseerd. De spraakmakende bodemfilm is nog steeds te zien in meer dan 65 bioscopen en filmhuizen, en binnenkort komt er zelfs een speciale junior-versie uit. Om dat te vieren, delen we een sneak preview van de scenes met en op het NIOO.

Onder Het Maaiveld ging op 2 maart in première, met veel lof voor de manier waarop de makers de ongeziene wereld onder onze voeten in beeld hebben gebracht. Nog geen week later volgde de eerste bekroning: een Kristallen Film Award op het Nederlands Film Festival in Utrecht, voor documentaires met 10.000 bezoekers of meer. Daar zijn er niet veel van.

Onder Het Maaiveld bij het NIOO

Missie geslaagd dus voor de partnerorganisaties die met de film aandacht willen vragen voor het belang van een gezonde bodem, waaronder ook het NIOO. De 'bodemecotrons' van het NIOO zijn te zien aan het eind van Onder Het Maaiveld: zo'n 60 cilinders met klei, veen en zand die als ijkpunten moeten dienen voor de bodembiodiversiteit in Nederland.

Scene uit de film: Onder Het Maaiveld op bezoek bij het NIOO

En ook de Bodemdierendagen - het  jaarlijkse citizen science project dat je laat kennismaken met het ongeziene leven in je eigen tuin of park of op het schoolplein - komen aan bod, in een aanvullende scene vanuit het voedselbos van het NIOO.

Extra scene bij de film: Bodembioloog Gerard Korthals vertelt over de Bodemdierendagen

Voor een jonger publiek

Kinderen en schoolklassen komen bij de Bodemdierendagen altijd graag in actie, en ook in de film spelen ze een rol. Want, zegt Froukje Rienks van het NIOO, "wie zijn er enthousiastere ambassadeurs voor alle duizendpoten, kevers en pissebedden dan kinderen?"  Daarom werd er gefilmd op de  Cuneraschool in Rhenen, waar de kinderen onder begeleiding van Rienks en docente Goske Sietzema bodemdieren gingen zoeken.

Scene uit de film: kinderen op de Cuneraschool zoeken bodemdieren

Het inspireerde de makers ook om een aparte junior-versie uit te brengen van de film. De komende weken gaan ze met leerkrachten en leerlingen in gesprek, op speciale test-screenings waarvoor basisscholen zich konden aanmelden. Doel: de mening van een jong publiek horen en in de nieuwe versie verwerken. Onder Het Maaiveld junior draait vanaf 19 april.

Onder Het Maaiveld in de media

Ondertussen zijn producent Ignas van Schaick en zijn collega's volop actief in de media. Zo schoof Van Schaick eerder deze maand aan bij Jort Kelder in het tv-programma Op1, samen met microfotograaf Wim van Egmond. Conclusie: dankzij Onder Het Maaiveld neemt de aandacht voor de bodem in Nederland een vlucht...en dat is nog maar het begin!

Media snippet

“Het is een volstrekt ongeziene wereld die je gaat betreden”

Interview met Ignas van Schaick en Wim van Egmond over Onder Het Maaiveld

Uitzending van Op1 (NPO 1)

Logo Op1
Screenshot Op1
  • Hier kun je zien waar en hoe laat je Onder Het Maaiveld in de bioscoop kunt bekijken