Stairway to Impact Award voor Kamiel Spoelstra

Wit licht voor het Licht op natuur project
© Kamiel Spoelstra / NIOO

Stairway to Impact Award voor Kamiel Spoelstra

Nieuws

Kamiel Spoelstra is winnaar van de Stairway to Impact Award van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De NIOO-onderzoeker krijgt de prijs voor zijn bijdrage aan het verwerven en verspreiden van kennis over de impact van kunstlicht op flora en fauna. 

De Stairway to Impact Award is bedoeld voor wetenschappers die effectieve stappen hebben gezet om met hun wetenschappelijke resultaten maatschappelijke impact te bereiken. Zo onderzocht Spoelstra de mogelijkheid om de impact van nachtelijk licht op het foerageergebied van vleermuizen te verminderen door het lichtspectrum (de lichtkleur) op hen af te stemmen. Daarmee heeft hij gezorgd voor meer bewustzijn bij beleidsmakers, publiek begrip en wetgeving rondom het gebruik en het effect van kunstlicht op onze natuurlijke omgeving.

Images
  • NWO Science
    Stairway to Impact Award
  • Tierry Berrod
    Dr. Kamiel Spoelstra

De jury was volgens NWO "onder de indruk van de manier waarop Spoelstra wetenschap vertaalt naar de samenleving, en vindt hem een voorbeeld voor andere wetenschappers." Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 50.000, bedoeld om te gebruiken voor verdere stappen richting impact en kennisbenutting. Naast Spoelstra krijgen nog twee andere onderzoekers een Stairway to Impact Award: bioloog dr. Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht en wiskundige prof. Wil Schilders van de Technische Universiteit Eindhoven.

Korte film over de Stairway to Impact-prijzen 2022 (in het Engels)

De Stairway to Impact Award is een van de vijf NWO Prijzen Exacte en Natuurwetenschappen 2022 die dit jaar voor de derde keer worden uitgereikt. De winnaars worden deze week bekend gemaakt. Ze worden door de jury gezien als een inspiratie op het gebied van maatschappelijke impact, team science, excellente wetenschap, diversiteit en communicatie. De prijzen hebben tot doel wetenschappers te belonen die zich hiervoor inzetten, en anderen hiertoe te inspireren. 

De Stairway to Impact Award zal volgend jaar mei aan Kamiel Spoelstra worden uitgereikt tijdens het NWO Life 2023-congres in Egmond aan Zee.