Onderkruipsels en bodemsnoesjes op de IJsselbiënnale

Onderkruipsels doorgronden op de IJsselbiënnale
© Jojanneke Dekens & Floor Coolsma

Onderkruipsels en bodemsnoesjes op de IJsselbiënnale

Bodem staat centraal op tweejaarlijkse buitententoonstelling
Nieuws

Tot 17 september wordt de IJsselbiënnale gehouden: een tweejaarlijkse buitententoonstelling langs de rivier de IJssel met prikkelende internationale kunstwerken. Dit jaar staan aarde, grond en bodem centraal...met een glansrol voor de bodemdieren.  

We moeten ons weer bewust worden van de grond onder onze voeten, staat te lezen op de website van de IJsselbiënnale: "Dat we werkelijk zien,  proeven, voelen en ruiken wat de bodem waarop we leven voortbrengt of zelfs maar is, en dat we luisteren naar wat de aarde ons daadwerkelijk te vertellen heeft." Vandaar ook het officiële thema: 'grondtonen'.

Eén van de kunstwerken die dat thema tot leven moeten brengen is Onderkruipsels doorgronden: een kunsteducatieproject voor kinderen waarin bodemdieren centraal staan, van beeldend kunstenaars Jojanneke Dekens en Floor Coolsma. Inspiratie kwam o.a. van Onder het Maaiveld, waar ook de jaarlijkse Bodemdierendagen van het NIOO onder vallen.

Images
  • Jojanneke Dekens & Floor Coolsma
  • Jojanneke Dekens & Floor Coolsma
  • Jojanneke Dekens & Floor Coolsma
  • Jojanneke Dekens & Floor Coolsma

Maak je eigen bodemdier

Net als bij de Bodemdierendagen gaan kinderen bij de Onderkruipsels-workshops op zoek naar bodemdieren. "We onderzoeken een 35-tal kleine en grotere beestjes die zich in en op de grond van het IJssellandschap bevinden. Op deze manier kom je veel te weten over de verschillende onderkruipsels die in je eigen achtertuin leven."

Uiteindelijk maken de kinderen een eigen 3D-bodemdier, geïnspireerd op een door hun gekozen 'onderkruipsel'. Al deze beestjes komen terecht in het laboratorium 'Doorgronden'. En als de stapels met boekjes je bekend voorkomen, dan kan dat kloppen: Ondersteboven is oorspronkelijk gemaakt voor de Bodemdierendagen!

Images
  • Loes ten Anscher
  • Loes ten Anscher
  • Loes ten Anscher
  • Loes ten Anscher

Bodemsnoesjes uit de automaat

Maar 'Onderkruipsels doorgronden' is niet de enige activiteit tijdens de IJsselbiënnale waarbij bodemdieren centraal staan. Onderweg kom je in een oude boerenschuur ook 'Loesjes bodemsnoesjes' tegen, met liefde gebakken door Loes ten Anscher. 

Gebakken? Ja, want onder het motto 'Proef het smakelijke bodemleven' kun je je tanden zetten in spinnen, miljoenpoten en andere 'bodemschatjes'. Als zandkoekjes, wel te verstaan. Je kunt ze trekken uit de automaat in een koekblik, vergezeld van een bundel met 'liefdesverklaringen' van Loes aan vijftien verschillende soorten bodemdieren.

Eetbare aarde

Er is natuurlijk nog veel meer moois tijdens de IJsselbiënnale. Van drie circulaire hotspots - voorbeeldcases op het gebied van de circulaire economie - tot aan een proverij van 'eetbare aarde'. Want "uit de aarde komen wij en tot de aarde zullen wij wederkeren."  

'Onderkruipsels doorgronden' is deel van het activiteitenprogramma 'Nevengeul' en vind je in krachtcentrale Harculo, met een bijzondere activiteit in de Woeste Willem in Deventer. 'Loesjes bodemsnoesjes' vind je tussen Ellecom en Zutphen als deel van de eerste etappe van de buitententoonstelling. Meer informatie over de route via deze link.