Onder het Maaiveld Junior: een magisch ondergronds avontuur

KInderen beginnen samen een moestuin in Onder het Maaiveld Junior

Onder het Maaiveld Junior: een magisch ondergronds avontuur

Nieuws

Filmtip voor de meivakantie: de nieuwe versie van de succesvolle bodemfilm Onder het Maaiveld, speciaal voor kinderen. "We kregen veel vragen of er ook een versie zou komen voor kinderen en we hebben gehoor gegeven aan die oproep", leggen de filmmakers uit. Onder het Maaiveld Junior draait nu in 60 bioscopen en filmtheaters.

"Wie zijn er enthousiastere ambassadeurs voor alle duizendpoten, kevers en pissebedden dan kinderen?" vraagt Froukje Rienks van het NIOO. Voor de 'volwassen' versie van de film werd daarom gefilmd op de Cuneraschool in Rhenen, waar de leerlingen onder begeleiding van Rienks en docente Goske Sietzema zelf op zoek gingen naar bodemdieren.

Die versie heeft intussen al meer dan 35.000 bezoekers getrokken. Onder het Maaiveld Junior doet er nog een schepje bovenop: een groep kinderen ontdekt stap voor stap de wereld onder onze voeten, en laat die ongeziene en daardoor onbekende ondergrondse wereld zo in volle glorie zien. Speciaal hiervoor is een nieuwe tekst geschreven, door de bekende natuurkinderboekenauteur Geert-Jan Roebers (alias 'De Bladluis'). 

De trailer van Onder het Maaiveld Junior

Verbinding maken

Belangrijk doel van de nieuwe versie is volgens de filmmakers om een verbinding te maken met de leefwereld van kinderen. "Juist kinderen zijn op school of thuis bezig met het ontdekken van hun leefwereld. Ze lezen of horen ook de alarmerende berichten over klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Complexe verhalen die lastig te plaatsen zijn."

In Onder het Maaiveld Junior worden die verhalen 'plaatsbaar' gemaakt door de ogen van kinderen die - net als in de volwassen versie - samen een moestuin beginnen, met oog voor de bodem. De leerlingen van de Cuneraschool zijn ook weer van de partij. En er is opnieuw een glansrol weggelegd voor de magische ondergrondse camerabeelden van glinsterende babyslakjes, poepende regenwormen en nog veel meer.

"Zo wordt in woord en beeld een bijzonder verhaal verteld, dat zich direct onder hun voeten afspeelt. En na het zien van de film kunnen kinderen zelf aan de slag in hun eigen tuin, balkon of op het schoolplein!"

  • In welke bioscopen Onder het Maaiveld Junior te zien is en op welke dagen/tijden lees je hier.
  • De Onder het Maaiveld-films maken onderdeel uit van een veel groter project: van kinderboeken tot bodemonderzoek en citizen science zoals de Bodemdierendagen. Het doel? Herstel van het bodemleven in Nederland, als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij. Kernpartners: IUCN NL, De Vlinderstichting, NIOO-KNAW, WUR en het Centrum voor Bodemecologie. Lees hier alles over het complete Onder het Maaiveld-project.