Lancering interactieve 3D-leeromgeving over invasieve exoten

Leerlingen doen een opdracht via Leeromgeving Invasieve Exoten
© Annerie Rutenfrans (adviesbureau Beleef & Weet), beleefenweet@glazenkamp.net

Lancering interactieve 3D-leeromgeving over invasieve exoten

MBO Velp krijgt primeur met mede door NIOO-ontwikkelde game
Persbericht

Een primeur voor studenten van Helicon MBO Velp: zij gaan vanaf 2 november als eersten in Nederland aan de slag met de Leeromgeving Invasieve Exoten (LINVEXO). Het is een unieke combinatie van educatie, wetenschap, natuurbeheer en game-technologie.

Voor de Leeromgeving Invasieve Exoten werkten de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Radboud Universiteit, NEC-E, adviesbureau Beleef & Weet, PWN Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder in Noord-Holland, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en gameontwikkelaar iTZiT nauw samen.

Studenten MBO Groen en middelbare scholieren kunnen in een virtuele 3D-omgeving kennismaken met invasieve exoten. Dat zijn uitheemse planten- en diersoorten die (meestal) door toedoen van de mens in de Nederlandse natuur terecht zijn gekomen.

De verspreiding en gevolgen hiervan komen uitvoerig aan bod, net als de mogelijkheden voor preventie en de stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek.

Images
  • LINVEXO
    De muskusrat is een invasieve exoot.
  • LINVEXO
    Onder de acht soorten in de leeromgeving zitten bekende invasieve exoten als de Japanse duizendknoop, de halsbandparkiet en de rode Amerikaanse rivierkreeft.

Samenwerking

Daarom is de samenwerking van veel verschillende organisaties zo belangrijk. “Het is inspirerend hoe we in dit project onze praktische ervaring in natuurbeheer hebben kunnen combineren met wetenschappelijke inzichten,” zegt Joke Cuperus, CEO bij PWN.

De interactieve leeromgeving kan gebruikt worden bij klassikaal onderwijs, maar ook bij groepsonderwijs en individuele leertrajecten. Er is gekozen voor 8 soorten invasieve exoten die in verschillende biotopen leven (land- en waterplanten, en land- en waterdieren), zodat meerdere groenopleidingen deze leeromgeving kunnen gebruiken.

Hierbij zijn nog 3 lessen ‘Invasieve exoten in de klas’ ontwikkeld: een basisles en twee verdiepingslessen over ecologie of over bestrijding en preventie. Samen met de docentenhandleiding en werkbladen kunnen deze lessen onafhankelijk van elkaar gebruikt worden.

Ecologische kennis

“Onze ecologische kennis delen is een van de kerntaken van ons onderzoeksinstituut. Des te mooier als we hiermee zo’n innovatief project kunnen voeden,” stelt Louise Vet, directeur NIOO-KNAW. Er is gekozen voor gebruik van actieve werkvormen zoals mindmapping, expertgroepen en casussen.

De NVWA heeft opdracht gegeven voor het ontwikkelen van LINVEXO en het lesmateriaal. “We willen graag dat studenten tijdens de opleiding kennis maken met invasieve exoten, zodat ze zich bewust worden van de risico’s van deze soorten en daar in hun toekomstige werk rekening mee houden,” zegt Jenneke Leferink, adviseur invasieve exoten bij de NVWA.

Getest

De leeromgeving is ontwikkeld door het Goudse iTZiT, experts in visuele communicatie, dat met nieuwe technologie een realistische 3D-omgeving maakte en deze heeft verrijkt met video’s, illustraties en achtergrondinformatie.

“Tijdens de testfase bleek al hoe impactvol deze innovatieve onderwijstool is bij het overbrengen en verwerken van kennis,” zegt Annerie Rutenfrans van adviesbureau Beleef & Weet.

De applicatie is te downloaden na registratie via www.linvexo.nl. De feestelijke lancering van Linvexo vindt plaats op 2 november om 13:30 (Helicon MBO Velp, Larensteinselaan 26B, 6882 CT Velp, lokaal C217. Aanmelden gewenst via emiel.kok@itzit.nl).

Dit is een gezamenlijk persbericht van alle betrokken organisaties. De oerversie van dit project is de Exotengame die het NIOO en iTZiT samen ontwikkelden. Vanaf versie 2.0 kwam PWN erbij als partner, en LINVEXO is nu een derde, educatieve vorm gericht op invasieve exoten.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is met ruim 300 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het water en het land: hoe werkt de natuur? Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen. De historie van het onderzoek gaat meer dan 60 jaar terug en loopt door ons hele land, en ver daarbuiten.

Voor meer informatie

  • Hoofd wetenschapscommunicatie Froukje Rienks, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), tel. 06-10487481 / 0317-473590, f.rienks@nioo.knaw.nl