Koninklijke postzegel met bijzonder ecologisch verhaal

10 jaar koning Willem Alexander
© Post NL

Koninklijke postzegel met bijzonder ecologisch verhaal

Nieuws

Ter ere van het 10-jarig jubileum van Koning Willem-Alexander heeft Post NL een feestelijke serie postzegels uitgebracht. Op een ervan staat de Koning samen met NIOO-onderzoeker Paul Bodelier bij het IJkcentrum voor de Bodem. Wat is het verhaal achter deze postzegel?

Wat de serie zegels volgens de ontwerpers zo bijzonder maakt, is dat ze nu eens geen chronologisch overzicht vormen maar "belangrijke momenten" tonen uit de tien jaar sinds Willem-Alexander koning werd op 30 april 2013.

Metingen & experimenten

De postzegels brengen een ode aan de manier waarop Willem-Alexander in die tijd het koningschap heeft ingevuld. De nadruk ligt daarom op zijn "samenbindende, aanmoedigende en vertegenwoordigende" functie.

Dat wetenschap daarbij een bijzondere rol speelt, werd vorig jaar duidelijk toen na weken van geheimzinnigheid het verlossende woord kwam: de Koning zou op 6 juli een werkbezoek brengen aan het NIOO in Wageningen.

Naast een rondleiding over het terrein kreeg de Koning die dag ook de gelegenheid om zelf deel te nemen aan een aantal wetenschappelijke metingen en experimenten.

Oplossingen uit de natuur

Eén van de metingen was bij het nieuwe IJkcentrum voor de Bodem. Daarmee wil het NIOO inzicht geven in wat een bodem tot een goede bodem maakt. Op de postzegel zie je het moment waarop Koning Willem-Alexander een gasmonster neemt met onderzoeker Paul Bodelier.

In het IJkcentrum worden verschillende bodems met elkaar vergeleken. Met behulp van o.a. gasmonsters wordt daarover waardevolle informatie verzameld. Zo kan de opslag van koolstof in gezonde bodems zorgen dat er minder broeikasgas in de lucht komt. 

Het is een voorbeeld van de natuur die zelf voor oplossingen zorgt, en dat idee komt in veel onderzoek van het NIOO terug. In het chemisch-analytisch laboratorium van het NIOO kreeg de Koning hier vervolgens uitleg over, terwijl het gasmonster ter plekke werd geanalyseerd.

(Tekst loopt door onder de foto's)

Images
  • Perro de Jong / NIOO-KNAW
    De Koning neemt een gasmonster
  • Perro de Jong / NIOO-KNAW
    Samen met onderzoeker Paul Bodelier
  • Perro de Jong / NIOO-KNAW
    Uitleg in het lab van onderzoeksassistent Iris Chardon

Mooie bekroning

De komst van Koning Willem-Alexander en zijn actieve betrokkenheid vormden vorig jaar een bevestiging van het belang van ecologisch onderzoek "voor al het leven", zoals het NIOO het omschrijft. 

Dat juist dat bezoek voor de postzegelserie is uitgekozen - als een van de vijf "belangrijke momenten" uit tien jaar koningschap, en een illustratie van de "aanmoedigende" rol van de Koning - is opnieuw een mooie bekroning.