Koning bezoekt NIOO op 6 juli

Dronefoto NIOO
© Dronewageningen 2022

Koning bezoekt NIOO op 6 juli

Nieuws

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander brengt op woensdagmiddag 6 juli een werkbezoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen. Het bezoek omvat een rondleiding, en een toelichting op de drie onderzoeksthema's van het NIOO: biodiversiteit, klimaatverandering en het duurzaam gebruik van land en water.

Het NIOO is één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Koning is beschermheer van de KNAW.

Het koninklijk bezoek start met een ontmoeting met Marileen Dogterom, sinds 1 juni president van de KNAW. Hierna geeft NIOO-directeur Geert de Snoo een toelichting op het instituut en de actuele thema’s biodiversiteit, klimaatverandering en duurzaam gebruik van land en water.

Rondleiding

Aansluitend volgt een rondleiding met o.a. de volgende onderdelen:

  • Meting van de waterkwaliteit 'op afstand'.
  • Bezoek aan het nieuwe IJkcentrum voor de Bodem, dat inzicht geeft in wat een bodem tot een goede bodem maakt en adviezen oplevert voor duurzame bodemverbeteringen.
  • Chemisch-analytisch laboratorium, waar de Koning uitleg krijgt over broeikasgassen en oplossingen die de natuur kan bieden voor het klimaatprobleem zoals het opslaan van koolstof in de bodem.
  • Limnotron-onderzoek (mini-meren van 1000 liter) over hinderlijke drijflagen van algen, de impact van medicijnresten en vooral ook blauwalgen: recent zijn we gestart met een experimenteel ‘meerbericht’ om de overlast voor zwemmers en anderen beter te voorspellen.
  • Afsluitend is er een rondetafelgesprek over de raakvlakken tussen ecologisch onderzoek en de volksgezondheid. De aftrap gaat over het Vogeltrekstation van het NIOO en de aanpak om snel te ontdekken of er infectieziekten die overgedragen kunnen worden door muggen in het land zijn.

Voor meer informatie:

  • Hoofd wetenschapscommunicatie Froukje Rienks, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), tel. 06-10487481 / 0317-473400, f.rienks@nioo.knaw.nl