KNAW stimuleert samenwerking NIOO en Herseninstituut

NIOO KNAW
© NIOO-KNAW

KNAW stimuleert samenwerking NIOO en Herseninstituut

Nieuws

De KNAW stelt € 500,000 beschikbaar voor samenwerking tussen het Nederlands Herseninstituut en het NIOO bij het ontwikkelen van een nieuwe miniatuurmicroscoop.
Het project, dat o.a. gebaseerd is op de 'Open Source' UCLA Miniscope, moet resulteren in een nieuwe generatie veelzijdige, draagbare miniatuurmicroscopen waarmee medische, ecologische en neurowetenschappelijke vraagstukken kunnen worden opgelost.

Het geld is specifiek bedoeld om het NIOO - dat net als het Herseninstituut onder de KNAW valt - hierbij in te schakelen.

Daarvoor hadden de twee instituten samen een onderzoeksvoorstel ingediend, geschreven door Kees van Oers (afdeling Dierecologie) namens het NIOO en Tycho Hoogland namens het Herseninstituut.

De expertise van het NIOO ligt o.a. op het gebied van onderzoek naar de evolutionaire, ecologische en epigenetische factoren die het gedrag van dieren bepalen. Belangrijk daarbij is het kunnen meten van verschillen in de hersenen - bijvoorbeeld tussen gezonde en zieke dieren.

De nieuwe microscopen zullen dat soort onderzoek vergemakkelijken. Maar de deur naar andere toepassingen in de toekomst - bijvoorbeeld het beter bijhouden van de groei van tumoren - staat wijd open.

Volgens de coördinator van het project, Tycho Hoogland, is het uiteindelijk de bedoeling dat de hele wetenschap van de technische innovaties meeprofiteert.
 

Meer over de samenwerking (bron: KNAW)