Jos Raaijmakers en Wim van der Putten op lijst meest invloedrijke wetenschappers

Clarivate Highly Cited Researchers 2021
© Clarivate

Jos Raaijmakers en Wim van der Putten op lijst meest invloedrijke wetenschappers

Nieuws

Clarivate Analytics heeft de wereldwijde lijst bekend gemaakt van de meest geciteerde wetenschappers van 2021 volgens Web of Science. Twee NIOO-onderzoekers zijn al voor het vierde jaar opgenomen in de lijst: Jos Raaijmakers en Wim van der Putten. Ook Gilles van Wezel, van de Universiteit Leiden, heeft een NIOO-affiliatie.

Volgens Clarivate vormt opname in de exclusieve lijst "erkenning voor onderzoekers van wereldklasse".

Om “highly cited researcher” te worden, moet een wetenschapper een grote impact hebben op het werk van collega's. De selectie is gebaseerd op het aantal geciteerde publicaties in de bovenste 1% van Web of Science in een bepaald onderzoeksgebied.

Interdisciplinaire impact

Naast de brede onderzoeksgebieden die gebruikt worden voor de Essential Science Indicators (ESI) van Clarivate, is er ook een categorie die interdisciplinariteit bekroont.

Om in deze categorie te worden opgenomen, moet de invloed van een onderzoeker op andere wetenschappers vergelijkbaar zijn met die van de topscorers in de individuele onderzoeksgebieden. Dat wordt berekend door de papers van een onderzoeker te 'wegen' volgens de drempels die voor elk gebied gelden om bij de bovenste 1% te horen.

Wim van der Putten (afdelingshoofd Terrestrische Ecologie) en Gilles van Wezel (honorary fellow, Microbiële Ecologie) staan allebei op de lijst vanwege de grote interdisciplinaire impact van hun onderzoek; Jos Raaijmakers (afdelingshoofd Microbiële Ecologie) staat vermeld in de categorie Microbiologie.

Permanente status

In 2015, 2016 en 2017 werd NIOO-onderzoeker Marcel Visser (afdelingshoofd Dierecologie) bekroond met opname in de lijst, en vóór hem in 2001 ook NIOO microbieel ecoloog Hans van Veen. Als een wetenschapper eenmaal tot "highly cited researcher" is verkozen, dan behoudt zij of hij daarna volgens Clarivate altijd die bekroning.