IJkcentrum voor de Bodem geopend

Opening IJkcentrum voor de Bodem
© Freddy Ten Hooven / NIOO-KNAW

IJkcentrum voor de Bodem geopend

Videoserie: van uitleg tot openingshandeling
Nieuws

Nederland is een nieuwe nationale onderzoeks- en demonstratiefaciliteit rijker! Met het IJkcentrum voor de Bodem krijgen we inzicht in wat een bodem tot een goede bodem maakt. We ontwikkelen standaarden, waarmee bodemmonsters vergeleken - geijkt dus - kunnen worden. Hoe gaat het met het bodemleven in die bodem? Op grond van die ijkresultaten kunnen we adviezen geven voor duurzame verbeteringen, voor een rijke bodem vol biodiversiteit.

Op donderdag 20 mei is het IJkcentrum officieel geopend, samen met (online aanwezige) genodigden en alle partners van het overkoepelende Onder het Maaiveld-progamma. Dat zijn naast het NIOO ook IUCN NL, de Vlinderstichting en het Centrum voor Bodemecologie van WUR en NIOO. De digitale rondleiding en andere onderdelen van het programma zijn hieronder terug te kijken in een videoserie. Alle achtergrondinformatie over het IJkcentrum is te vinden op www.ijkcentrumbodem.nl.

De complete livestream van de opening uit Wageningen en Lelystad. Voor wie wil, zijn de digitale rondleiding en een aantal andere onderdelen hieronder ook los terug te kijken.

Wat is het nieuwe nationale IJkcentrum voor de bodem precies? Dat tekenen we even uit...

Bodemgezant Barbara Baarsma van het overkoepelende Onder het Maaiveld-programma deelt haar kijk op het belang van de levende bodem, en het IJkcentrum.

Hoe zijn de verschillende soorten bodem op het terrein van het NIOO terecht gekomen, om daar de verschillen in biodiversiteit te vergelijken? Dat had nogal wat voeten in aarde...

Hoe het er nu uitziet bij het IJkcentrum locatie NIOO te Wageningen? Dat laat onderzoeker Wim van der Putten zien. Hij geeft meteen ook een korte masterclass bodemtransplantatie.

Bij de Boerderij van de Toekomst in Lelystad is de tweede locatie van het IJkcentrum te vinden. Onderzoeker Gerard Korthals van het Centrum voor Bodemecologie laat het zien tijdens een digitale rondleiding.

Bij het IJkcentrum in Lelystad is de nieuwste aanwinst een speciaal Tiny Forest! Wat er speciaal aan is, dat komt aan bod tijdens de officiële opening ervan.

Het overkoepelende programma Onder het Maaiveld is veel breder. Van een waarderingssysteem voor de bodem tot een kinderboekenserie, en van de citizen science bij de Bodemdierendagen tot een grote documentaire voor in de bioscopen.