Hoe is het om bodemdier te zijn?

Expeditie NEXT 2024
© Tjitske Visscher

Hoe is het om bodemdier te zijn?

Kinderen op zoek naar bodemdieren bij wetenschapsfestival Expeditie NEXT
Nieuws

Welkom onder de grond! Bodemdieren stonden op 1 mei centraal bij de festivalstands van de Bodemdierendagen, georganiseerd door het NIOO en Wageningen University op Expeditie NEXT. Het landelijke kinderwetenschapsfestival streek dit jaar in Zutphen neer. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar (en eigenlijk van alle leeftijden) konden hun wetenschapskennis testen en vergroten. In totaal deden zo'n 6000 bezoekers dat.

Bodemdierendoolhof

In het bodemdierendoolhof ontdekten kinderen hoe het is om een bodemdier te zijn. En hoe goed zij zijn in het nuttige werk dat de bodemdieren normaal uitvoeren. De deelnemers kregen 'onder de grond' drie challenges voorgeschoteld. Hoe goed kun je als regenworm eten vinden? Grijp die bladeren! Kun je net als een pissebed de bodem gezond laten ademen? En als laatste uitdaging: ruik jij even goed als een mier? 

Images
  • Ciska Veen / NIOO-KNAW
  • Tjitske Visscher
  • Ciska Veen / NIOO-KNAW

Ademen kinderen even goed als pissebedden?

Hoe goed ze ademen, konden de kinderen testen door te meten hoeveel CO2 zij uitademden. Natuurlijk houden we daarbij rekening met de verschillende gewichten van een pissebed en een mens! Jongere kinderen hebben de hoogste stofwisseling, dus kunnen het beste ademen. Grotere kinderen en volwassenen 'verliezen' van de pissebedden.

Ook de bodem ademt, dankzij al het leven dat erin krioelt. Dat bodemleven is essentieel om de bodem gezond te houden.

Mol wint X-factor

Naast het challenges werden kinderen en hun ouders bevraagd over wat ze van bodemdieren weten en van deze beestjes vinden. Mensen van alle leeftijden vonden bodemdieren belangrijk en wisten ongeveer welke bodemdieren er in onze grond zitten, maar de bezoekers zouden beter willen weten hoe ze goed voor de dieren kunnen zorgen. Ook mochten de bezoekers stemmen welk bodemdier volgens hen de hoogste X-factor heeft. De mol kwam met vlag en wimpel als winnaar naar voren. 

Images
  • Max Kneefel
  • Froukje Rienks / NIOO-KNAW
  • Lucas Kemper

Zelf aan de slag

Expeditie NEXT is een festival van zelf doen en ontdekken. Kinderen konden dus ook zelf op zoek naar echte levende bodemdieren in een terrarium, om ze vervolgens in een loeppotje te bestuderen. Want je leert het meeste over de beestjes die onze bodem gezond houden als je ze zelf van dichtbij bekijkt. Negen diergroepen van de 'Tiny Ten' van de Bodemdierendagen zaten erin. Ze verstopten zich in de aarde, die door de onderzoekers met het zonnige weer goed vochtig werd gehouden.

Heel veel kinderen gingen in een aparte 'wormentent' aan de slag. Met wat aarde en stro in een grote beker met deksel bouwden ze hun eigen wormenhotel, waarin regenwormen hun gang gaan. Omdat de bekers doorzichtig waren, kunnen de jonge bodemonderzoekers hun regenwormen thuis nog verder bestuderen. Met wat water en sappige blaadjes blijven ze gezond. 

Of even ontspannen...

Wie even wilde ontspannen tussen alle wetenschappelijke experimenten door, kon lekker komen schilderen met aarde. De verschillende mineralen in het zand en de klei zorgen voor verschillende kleuren 'aardeverf'. De mooiste creaties ontstonden zo.

Images
  • Lucas Kemper
  • Freddy ten Hooven / NIOO-KNAW
  • Tjitske Visscher

Volgend jaar in Roermond

Wil je de bodemdieren op Expeditie NEXT volgend jaar niet missen? Kom dan in de meivakantie van 2025 naar Roermond, en houd de Expeditie Next-website in de gaten voor updates.