Grote open dag NIOO op 1 oktober: uitvindingen van de natuur

Opendag2

Grote open dag NIOO op 1 oktober: uitvindingen van de natuur

Persbericht

Voor één dag in het leven van een natuuronderzoeker stappen? Dat kan bij het NIOO tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap. Gluur in nestkasten, doe proeven in het DNA-lab of stel ‘Dokter Ecologie’ moeilijke vragen. Een ideale kans om te zien wat een onderzoeker allemaal doet! De NIOO-ers kijken bijvoorbeeld naar het effect van lichtvervuiling, medicijnresten in het water, milieuvriendelijkere landbouw of natuurherstel.

Eigen waterkwaliteitsmeter maken

Maar er zijn ook andere uitdagingen die dag. Overleef jij de evolutiegame, met klimaatverandering op je hielen? Weet jij een algentattoo te bemachtigen, wie wint er op de MicrOlympische Spelen en kun jij je eigen waterkwaliteitsmeter maken? Misschien vind je ook de ‘rotschimmels’, geringde badeendjes en exotische waterplanten. Rustiger aan doen kan ook: laat dan een gids de mooiste plekjes aanwijzen of strijk neer bij een lezing over de bacteriën uit ons dagelijks leven.

Bijzondere aandacht gaat uit naar de circulaire economie. Het bijzondere gebouw van het NIOO is een voorbeeld van duurzaam gebruik van de ‘uitvindingen van de natuur’. De hoogtepunten van de ecotechnologie zijn te bezichtigen. Denk bijvoorbeeld niet in afval, maar in kringlopen. Zo kan iedereen zelf ‘doneren’ voor het onderzoeksproject Poep = Goud. Dit staat op de shortlist van de Nationale Iconen 2016, waarvan het kabinet in oktober de uitslag bekend maakt. Het NIOO heeft het toilet opnieuw uitgevonden. Bacteriën en vooral algen helpen om de waardevolle voedingsstoffen terug te winnen. De natuur als business partner!

Onmisbaar leven

Ook vindt tijdens de open dag de aftrap van de Bodemdierendagen plaats. Het bodemleven is onmisbaar voor een gezonde omgeving. Maar we weten niet goed hoe het ermee gaat in onze dorpen en steden. Daarom vragen we tussen 1 en 10 oktober iedereen om in de eigen tuin, op het balkon of het schoolplein bodemdieren te zoeken. Het zijn ‘schatjes’ hoor!

De deuren van het NIOO in Wageningen staan open tussen 11 en 17 uur. Aan alle leeftijden is gedacht. Meer informatie is te vinden op de opendagsite www.nioo.knaw.nl/opendag.

Het NIOO is met ruim 300 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het water en het land: hoe werkt de natuur? Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen. De historie van het onderzoek gaat meer dan 60 jaar terug en loopt door ons hele land, en ver daarbuiten.