Groen Goud 2: 'Net iets uit Star Trek'

Groen Goud 2

Groen Goud 2: 'Net iets uit Star Trek'

Nieuws

Perscontact

Met de op 5 oktober in de serie Tegenlicht uitgezonden documentaire Groen Goud 2, besteedt de VPRO opnieuw aandacht aan natuurherstel. In de gids van de omroep gaat NIOO-directeur Louise Vet dieper in op het belang van het onderwerp.

In het eerste deel van Groen Goud volgde de VPRO de Chinees-Amerikaanse filmmaker John D. Liu. Hij begon het idee van natuurherstel internationaal te verspreiden naar aanleiding van zijn eigen ervaringen in China, waar in de jaren negentig van de vorige eeuw het zwaar beschadigde Löss Plateau op verbazingwekkende wijze herleefde.

Voor veel wetenschappers, zegt Louise Vet, is het werk van Liu een echte 'eyeopener' geweest. "Het kan dus wel! Het is mogelijk om een ecosysteem dat is kaalgeslagen door duizenden jaren overbegrazing, met grote armoede als gevolg, in een periode van tien jaar weer vruchtbaar te maken."

Star Trek

In het tweede deel van Groen Goud kijken de makers naar projecten in Spanje, India en Egypte. Het herstelproces in actie zien, zegt documentairemaker Rob van Hattum, lijkt soms "net iets uit Star Trek." Maar science fiction is het zeker niet.

Een paneldiscussie met Van Hattum en andere betrokkenen wordt woensdag 8 oktober gehouden in Amsterdam. Informatie en kaarten via Pakhuis Willem de Zwijger.

VPRO
"Het gaat om de bodem", zegt Louise Vet in de VPRO-gids (foto: VPRO)