‘Graaf’ mee op Bodemdierendag 4 oktober

KeverMiddel

‘Graaf’ mee op Bodemdierendag 4 oktober

Bodemleven is onmisbaar maar onbekend
Persbericht

Ken je je buren? Nee, niet die. We bedoelen de kleine diertjes van de ‘begane grond’! De miljoenpoten, pissebedden en springstaarten bijvoorbeeld. Het bodemleven is onbekend, en daardoor onbemind. Toch is het onmisbaar voor een gezonde bodem. Zonder dat rijke bodemleven geen gezuiverd water, geen stoffen voor onze kleding en onvoldoende voedsel bijvoorbeeld. In één handje grond zitten al meer bodembewoners dan het totale aantal mensen op aarde.  

Op Bodemdierendag, speciaal omdat 2015 internationaal het Jaar van de Bodem is, nodigen we iedereen uit om kennis te maken. Kennis maken op twee manieren! Door de bodemdieren in je eigen tuin of op je balkon op te zoeken, én door je vondsten door te geven via www.bodemdierendag.nl. Zo kunnen we kijken of het in onze Nederlandse dorpen en steden goed gaat met dat belangrijke bodemleven. Daar is nu namelijk nog veel te weinig van bekend.

Iedereen kan de tien meest voorkomende hoofdgroepen ontdekken met hulp van de speciale zoekkaart. Die is te downloaden op de website. Het gaat hier om regenwormen, huisjesslakken, kevers en zo nog een paar groepen. Voor de liefhebbers is er ook een ‘expert level’ met interessante soorten (op de achterkant). Daarbij moet je denken aan aardkruiper, glimworm of tijgerslak. Inleveren van de lijstjes bodemdieren kan tot maandag 5 oktober 12.00 uur. Een week later maken we de resultaten bekend!

Wie een leuke foto stuurt van het zoeken maakt kans op een dekbedhoes met zijn favoriete bodemdier! Om alvast in de stemming te komen, valt er te grasduinen in de Bodembewoners van de Maand. Daar is ook te lezen waar al deze ‘bodemschatjes’ goed voor zijn.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) organiseert de Bodemdierendag samen met het Centre for Soil Ecology van het NIOO en Wageningen UR. Bodemdierenexperts van NIOO, Wageningen UR en Vrije Universiteit Amsterdam stelden de zoekkaart samen en VARA’s radioprogramma Vroege Vogels zendt live de zoektocht naar bodemdieren uit. Samen een mooi ‘ecosysteem’ voor Bodemdierendag!

__________________________________________________________________________

Het NIOO is met ruim 300 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen. De historie van het onderzoek gaat meer dan 60 jaar terug en loopt door ons hele land, en ver daarbuiten.

 

Voor meer informatie:

  • Wetenschapsvoorlichter ir. Froukje Rienks, NIOO-KNAW, tel. 06-10487481 / 0317-473590, f.rienks@nioo.knaw.nl

Logo en foto’s zijn beschikbaar als downloads (aan de linkerkant onderaan deze pagina). Bron foto’s: Theodoor Heijerman. (De foto's mogen alleen gebruikt worden i.v.m. de Bodemdierendag en met bronvermelding).

Website www.bodemdierendag.nl

Website Bodembewoners van de Maand

Website Centre for Soil Ecology