Doe de tuinbodemcheck

Tuinbodemcheck: Kim gehurkt met schep
© IVN Natuureducatie

Doe de tuinbodemcheck

De Bodemdierendagen komen eraan! Hoe gezond is jouw tuinbodem?
Nieuws

Alle leven op aarde heeft een gezonde bodem nodig: planten, dieren, schimmels, bacteriën én mensen. Het bodemleven in jouw eigen tuin telt ook mee. Maar hoe weet je of je tuinbodem gezond is? Zoek het uit tot op de bodem met de IVN tuinbodemcheck...dan ben je ook gelijk klaar voor de Bodemdierendagen 2022.

Minstens een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond.  Dat bodemleven zorgt ervoor dat dood materiaal wordt afgebroken en wordt omgezet in belangrijke voedingsstoffen. Daarmee is de bodem ontzettend belangrijk voor het bovengrondse leven. Gezonde bodems zijn bovendien onmisbaar om klimaatverandering tegen te gaan; ze vangen hevige regenval op, en wapenen de omgeving tegen uitdroging en oververhitting.

Help de Nederlandse bodem

Tegels en andere harde ondergronden zorgen ervoor dat het bodemleven in ons land in rap tempo afneemt, en dat er steeds minder water de bodem in kan trekken. Het goede nieuws: jij als tuinbezitter kunt helpen om de bodem in Nederland gezond en levend te houden. Maar dan moet je natuurlijk eerst weten hoe jouw tuinbodem eraan toe is. Met de tuinbodemcheck onderzoek je dat zelf.

Vraag hem voor 15 september gratis aan bij IVN Natuureducatie en ga op ontdekkingstocht. Afgelopen voorjaar deden al ruim 1500 mensen mee. De najaarstoolkit wordt eind september verzonden: mooi op tijd dus voor de Bodemdierendagen 2022.

(Tekst loopt door onder de foto's)

Images

Toolkit met alles erop en eraan

In het pakket zit alles wat je nodig hebt. Een meetlat, een loep, tuinkerszaadjes, een bodemdierenkaart en een scoreformulier. Kaart en formulier kun je gebruiken om op bodemdierensafari te gaan en je waarneming door te geven. Die telt dan gelijk mee voor de Bodemdierendagen!

In het pakket zit ook een duidelijke handleiding. En in de bijbehorende educatieve e-learning staan video’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de proefjes kunt uitvoeren. Klaar? Dan krijg je via de e-learning ook nog allerlei praktische tips om de bodem in jouw tuin te verbeteren als dat nodig is. Zo help jij een handje mee om de Nederlandse bodem gezonder te maken. 

Onder het Maaiveld

De tuinbodemcheck is een initiatief van IVN Natuureducatie en Onder het Maaiveld. Onder het Maaiveld is een driejarig programma van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie. Samen met andere organisaties werken zij aan een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem. Het doel? Herstel van het bodemleven in Nederland als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij. Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.