De Slootjesdagen zijn terug! Onderzoek hoe gezond Nederlandse sloten zijn

Slootjesdagen
© Perro de Jong

De Slootjesdagen zijn terug! Onderzoek hoe gezond Nederlandse sloten zijn

Nieuws

Kinderen worden waterwetenschappers komend weekend tijdens de IVN Slootjesdagen. Van 11 t/m 13 juni gaan ze met hun ouders kleine waterdieren zoeken en proefjes doen, om te onderzoeken hoe het gesteld is met de Nederlandse slootjes. Maar ook ieders eigen sloot of vijver kan meedoen. Aan de hand van deze gegevens kunnen wetenschappers van het NIOO de waterkwaliteit beoordelen. 

"De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is", licht Sophia van Dam van IVN toe. "Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven." Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot die Nederland telt te wensen over. Dat bleek duidelijk uit eerdere edities van de Slootjesdagen.

Samen op pad

Het verzamelen van meer informatie is dus van groot belang. Op ruim honderd locaties in het land staan komend weekend daarom IVN-Natuurgidsen klaar met schepnetten, loeppotten en zoekkaarten, om kinderen van 4 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders van alles te leren over het leven in de sloot.

De deelnemers helpen ondertussen mee met het belangrijke citizen science-project, door hun waarnemingen vast te leggen op een speciaal telformulier. De resultaten kunnen vervolgens worden ingevoerd via ivn.nl/slootjesdagen

Dit jaar kunnen ook basisscholen meedoen aan de Slootjesdagen. Door duizend basisscholen is er al een speciaal lespakket gedownload voor de leerlingen van groep 6 t/m 8. Meesters en juffen kunnen dan samen met hun leerlingen op pad om de slootjes in de buurt te ontdekken en te onderzoeken.

(Tekst loopt door onder de foto's)

Images
  • Perro de Jong / NIOO-KNAW
  • Perro de Jong / NIOO-KNAW
  • Perro de Jong / NIOO-KNAW

Extra belangrijk

De vorige editie van de Slootjesdagen was in 2019. Toen telden de deelnemers vooral veel bootsmannetjes en watermijten in de sloten, en werd het mooiste slootje aangetroffen op het eiland Tholen in Zeeland (cijfer 9,1).

Vorig jaar gingen de Slootjesdagen als gevolg van de coronapandemie niet door. Voor het wetenschappelijk onderzoek is deze zevende editie daarom extra belangrijk. Ook al omdat de waterkwaliteit van de onderzochte slootjes daalde van een 6,9 in 2018 naar een 6,1 in 2019.

Meedoen? Dat kan naast de IVN-locaties op nog veel meer plekken. "Natuurlijk kun je ook de sloot om de hoek of je eigen vijver onderzoeken", zegt Froukje Rienks van het NIOO. Het speciale telformulier kun je aanvragen op de website van de Slootjesdagen. Je kunt er dan meteen mee aan de slag.