Bodemdierendagen 2016: op safari in je eigen tuin

Safarislak

Bodemdierendagen 2016: op safari in je eigen tuin

Persbericht

Dicht bij huis, maar meestal ongezien, is er een jungle vol dieren. Kleine dieren, die onmisbaar zijn voor een gezonde bodem! Ken jij de zebraspin al of de tijgerslak? Nee? Dan moet je zeker mee doen... Tussen 1 en 10 oktober gaan we namelijk in het hele land op bodemdieren-safari in de eigen tuin, op het balkon of het schoolplein. Maar ook voor de doorgewinterde waarnemer valt er genoeg te ontdekken aan ‘bodemschatjes’.

Steeds meer stad

Steeds meer stad, en dus steeds minder ongestoorde bodem. Al gauw ligt er asfalt, of veel stenen. (Ook een bron van wateroverlast trouwens.) De bodem is erg belangrijk, maar dat vergeten we nog wel eens. Zonder gezonde bodem vol bodemleven geen gezuiverd water en veel minder te eten bijvoorbeeld. In 2015, het Internationale Jaar van de Bodem, was er de eerste Bodemdierendag op 4 oktober. Dat was een succes! Daarom organiseren het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centre for Soil Ecology (CSE) nu voor de tweede keer deze landelijke zoektocht. Ditmaal heeft iedereen zelfs 10 dagen de tijd rondom Dierendag om mee te doen.

Big Five, Small Ten

“We gaan niet op zoek naar de Big Five van een normale safari, maar naar de Small Ten!,” zegt bodemdierenkenner Gerard Korthals van het NIOO. Doel is om met de speciale bodemdierenzoekkaart te scoren hoeveel bodembewoners van 10 algemene groepen er rondscharrelen in je omgeving. Denk aan pissebedden – in 2015 het vaakst gezien – of duizendpoten en regenwormen bijvoorbeeld.

De bodemdieren-onderzoekers van het NIOO, CSE, Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit zijn op zoek naar meer gegevens om te kunnen vergelijken met vorig jaar. Ook in 2017 zal de zoektocht daarom plaatsvinden. Daarnaast hopen ze nu op meer informatie over de soorten binnen de hoofdgroepen. Daarvoor staan tips op de achterkant van de zoekkaart en op de website www.bodemdierendagen.nl. Daar kunnen deelnemers ook hun waarnemingen melden.

Nieuw in 2016

Nieuw dit jaar is dat je ook op het schoolplein kunt gaan zoeken. En daar vallen BSO’s ook onder. Daarnaast kunnen kinderboerderijen mee doen in de categorie parken. Groene daken zijn ook interessant: kan het bodemleven wel het dak op?

De onderzoekers doen zelf de aftrap op de grote open dag van het NIOO over de ‘Uitvindingen van de natuur’, op zaterdag 1 oktober om 11 uur. De Bodemdierendagen zijn ook een onderdeel van het landelijke Weekend van de Wetenschap. En leuk om te weten: als je je safari mooi op de foto zet, dan kun je er zelfs een prijs mee winnen! Iets met bodemdieren...

__________________________________________________________________________

Het NIOO is met ruim 300 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het water en het land: hoe werkt de natuur? Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen. De historie van het onderzoek gaat meer dan 60 jaar terug en loopt door ons hele land, en ver daarbuiten.

Voor meer informatie:

  • Hoofd wetenschapscommunicatie & organisator Froukje Rienks, NIOO-KNAW, tel. 06-10487481 / 0317-473590, f.rienks@nioo.knaw.nl

Website: www.bodemdierendagen.nl Hier is de Bodemdierenzoekkaart te downloaden, er staan extra tips om soorten te herkennen en de resultaten van 2015 staan online om zelf ‘verder in te graven’.

Fotomateriaal: de 10 hoofdgroepen zijn beschikbaar op de foto, met vermelding van fotograaf Theodoor Heijerman. Zie de voorbeelden in de linkerkolom, en in overleg is er meer beschikbaar.

Van harte welkom bij de aftrap op 1 oktober 11.00 uur: bij het NIOO-KNAW, Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB in Wageningen (tegenover de universiteitscampus).

Alle informatie over de open dag van het NIOO is te vinden op www.nioo.knaw.nl/opendag

Meer over het landelijke Weekend van de Wetenschap op www.hetweekendvandewetenschap.nl