Bodemdieren Battle of the Cities

Worm's eye view

Bodemdieren Battle of the Cities

Nieuw op de Bodemdierendagen 2022
Nieuws

Perscontact

Hoe bodemdiervriendelijk is het hart van jouw stad? Doe tussen nu en 5 oktober mee aan de allereerste Bodemdieren Battle of the Cities, bijvoorbeeld als (stads)ecoloog, docent natuur- en milieu-educatie (NME) of groenbeheerder. Wie weet kunnen we jouw stad dan straks uitroepen tot Bodemdierenstad van het Jaar!

Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Maastricht: deze vijf steden doen dit jaar in elk geval al mee. Maar wil je ook meedoen met jouw stad, dan hoef je je alleen bij ons aan te melden.

Want waar gaat het om? Tijdens de achtste editie van de Bodemdierendagen krijgen het bodemleven in de stad extra aandacht, onder het motto: 'Maak kennis met de onderburen'. Want ook in steden zijn bodemdieren een onmisbare schakel om het leven aangenaam te houden. Juist nu de gevolgen van klimaatverandering er steeds merkbaarder zijn.

Maar hoe gaat het met de bodemdieren in de steden? Hoe makkelijk passen ze zich aan? En wat is het verschil met 'buiten'? Hoe kunnen we daar nu beter achterkomen dan door met zo veel mogelijk (stads)ecologen, NME-docenten en andere natuurkenners in de stad bodemdieren te zoeken?

Hoe doe je mee met jouw stad?

Zo gaat het als je wilt meedoen:

Tips om je kans te vergroten

Neem contact op met een lokale journalist om mee te gaan met je waarneming en daarover te berichten via de stadsmedia. Foto's helpen natuurlijk ook: post een ludieke/bijzondere/originele foto van je waarneming op social media met #bodemdierendagen en de naam van je stad.

De Bodemdierendagen zijn een citizen science-project. Hoe meer burgerwetenschappers in je stad, hoe meer we te weten komen over de bodemdieren daar en hoe beter we ze beter helpen. Maak de inwoners van je stad dus via je eigen kanalen enthousiast om in hun eigen tuin, park of op het schoolplein mee te doen en hun waarneming in te sturen.

En tot slot: denk met ons mee hoe we je/de stad bodemdiervriendelijker kunnen maken, en zo de hele stadsnatuur en onszelf een dienst bewijzen. Veel succes en een fijne bodemdierensafari!