Alle bee(s)tjes helpen bij gi-ga-groene Kinderboekenweek

Het nieuwe kinderboek Alle bee(s)tjes helpen

Alle bee(s)tjes helpen bij gi-ga-groene Kinderboekenweek

Nieuw kinderboek over bodemdieren ligt bij alle basisscholen op de mat
Nieuws

Perscontact

Het is Kinderboekenweek, met als thema 'Gi-ga-groen'. Bij die gi-ga-groene Kinderboekenweek horen natuurlijk ook bi-ba-bodemdieren. Daarom kregen alle basisscholen gratis een exemplaar van Alle bee(s)tjes helpen, het nieuwe kinderboek van Jolanda Horsten. Vanwege de Kinderboekenweek kun je ook nog wat langer meedoen met de Bodemdierendagen. Bodemdierenwaarnemingen die we tot en met 21 oktober binnenkrijgen tellen nog gewoon mee!

Voor een project op school moet Luk tegels weghalen uit het terras in de tuin. Maar dát vindt zijn moeder niet zo’n goed idee. Daarom verzint Luk een plan waarmee hij de dieren die onder de grond leven ook een beetje kan helpen. Het is alleen wel een spannend en soms ook gevaarlijk plan… Gelukkig wordt Luk geholpen door zijn dappere buurmeisje Layla en zijn oma, die ziek op bed ligt en slimme tips geeft. En wat gebeurt er ondertussen onder de grond? Dat ontdek je in Alle bee(s)tjes helpen.

De lancering van 'Alle bee(s)tjes helpen

Strontvliegen en slakkenseks

Het boek is na Mevrouw Mol het tweede in een reeks boeken over bodemdieren met als doel om kinderen bewust te maken van de belangrijke rol die het bodemleven speelt. "Het is een boek voor wie wil weten waarom pissebedden, strontvliegen en slakkenseks zo belangrijk zijn, én zo leuk," vertelt Jolanda Horsten. Beide boeken zijn geïllustreerd door Djenné Fila. Ze worden uitgegeven door Uitgeverij Zwijsen en gedrukt op graspapier.

Inspiratie voor Alle Bee(s)tjes helpen deed Horsten op tijdens een bezoek aan het NIOO. Samen met het team van de Bodemdierendagen zocht ze daar naar bodemdieren, in het voedselbosje in de NIOO-tuinen. Ook werd ze 'gevoed' met allerlei bodemkennis, die verwerkt is in het verhaal. Dat is vervolgens grondig gefactcheckt, dus de wetenschap van wat er in het boek staat over bodemdieren klopt!

Maar ook kinderen uit groep 5 en 6 van een drietal basisscholen dachten mee over Alle bee(s)tjes helpen.  Daarom werd het boek vorige week vrijdag persoonlijk overhandigd aan kinderen en leerkrachten van de Casimirschool in Gouda, die hadden meegeholpen. De lancering werd gevierd met een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling ‘Onderkruipsels’ in het Rijksmuseum in Amsterdam.  Op die bijzondere plek werd natuurlijk ook gelijk gezocht naar bodemdieren. Dat leverde een leuke middag op, met interessante resultaten.

Complete leerervaring

De boeken worden ontwikkeld door het programma Onder het Maaiveld, dat zich inzet voor een gezonde bodem en waar ook de Bodemdieren deel van uitmaken. Ze kunnen in de klas gecombineerd worden met andere activiteiten, zoals een speciaal ontwikkeld lespakket. Zo krijgen kinderen een complete leerervaring die aansluit op hun interesses. Meer informatie is te vinden op de Instagrampagina van w-onderwereld en op de website. Hier vind je ook voorleesvideo's en e-books.

Jolanda Horsten schreef al meer dan dertig kinderboeken, waaronder een serie over Kit en Kaat, twee vriendinnen die dol zijn op bakken. Ook schreef ze scripts voor tv-serie De Sprookjesboom van de Efteling, was ze hoofdredacteur van het tijdschrift Inkie en is ze voorzitteer van de Stichting Plezier in Lezen. Op de website van de Bodemdierendagen lees je ondertussen meer over het belang van bodemdieren én kom je alles te weten over hoe je met jouw tuin, park of schoolplein mee kunt doen en je waarneming(en) kunt inzenden. Dat kan dus nog tot en met 21 oktober.

Images