Alle bee(s)tjes helpen!

Slakkenhand

Alle bee(s)tjes helpen!

Scoor voor wetenschap tijdens Bodemdierendagen 4-8 oktober
Persbericht

Waarom blijven we na de herfst niet tot onze nek in de oude bladeren zitten? Hoe kan het dat de grond steeds weer planten kan blijven voeden en water zuiveren? En dat wormen wateroverlast kunnen voorkomen? Dat komt door de gratis service die het bodemleven ons geeft. Het vormt letterlijk de bodem onder ons bestaan. Bodemecoloog Gerard Korthals is een van de organisatoren van de Bodemdierendagen. Hij zegt het zo: “Geen leven zonder bodemdieren!”

Tijd om iets terug te geven aan de bodem! Te beginnen met onze aandacht. Gaat het eigenlijk wel goed met dat bodemleven vlak om ons heen? Samen kunnen we dat onderzoeken met citizen science: in onze achtertuinen, op schoolpleinen en zelfs op het groene dak of balkon!

Schatjes!

Waarnemingen kan iedereen melden op www.bodemdierendagen.nl. Daar kun je ook de zoekkaart met miljoenpoten, pissebedden en andere ‘bodemschatjes’ vinden. Plus zoektips, de resultaten tot nu toe en de top 3 van bodemdieren in Nederlandse tuinen.

Dit jaar vindt de derde editie van de Bodemdierendagen plaats. Wat in het Internationale Jaar van de Bodem in 2015 als eerste initiatief begon, is uitgegroeid tot een gewaardeerd onderzoek. Met een klein budget, maar wel vele honderden enthousiaste mensen van alle leeftijden.

Foto- en filmpjeswedstrijd

Om de ontwikkelingen te volgen zijn nu weer waarnemingen nodig! Uit allerlei soorten tuinen. Je hoeft dus niet een heel natuurlijke tuin te hebben om mee te kunnen doen. Juist ook de tuinen met grind of tegels zijn interessant om te vergelijken: wat leeft daar? Uit de resultaten van de vorige twee jaren bleek al dat ze voor algemene bodemdieren toch zeker nog waarde hebben.

De grotere dieren zijn de ambassadeurs voor wat er verder nog allemaal leeft – want het meeste bodemleven zie je niet. Zij mogen dus op de foto of de film, al dan niet samen met de zoekers, voor de bijbehorende bodemdieren-wedstrijd. Er zijn toepasselijke prijzen te winnen...

Daar zijn ze ‘weer’!

Dit jaar is er ook extra aandacht voor de invloed van het weer. Een pissebed is eigenlijk een soort landkreeftje en houdt het dus graag nat. Maar mieren vinden het wel lekker warm zo’n zonnetje. Die laatste zagen we dan ook vorig jaar na een hete, droge nazomer veel meer bij de waarnemingen dan de keer ervoor.

Met een nieuw experiment, de ‘Keukenpapierproef’, proberen we meer te weten te komen over de invloed van het weer op de waarnemingen. Iedereen kan naast zijn gewone waarneming ook een klein onderzoeksgebiedje checken: juist, ter grootte van een velletje keukenpapier. Een fotocartoon legt uit dat werkt.

Gaan de pissebedden dit jaar weer winnen, of doen de slakken een inhaalrace? Volgende week weten we meer...


Organisatie

Organisatoren van de Bodemdierendagen zijn het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie (Centre for Soil Ecology CSE) van het NIOO en Wageningen University. Ondersteuning komt van de Vrije Universiteit (Faculteit Aard- en Levenswetenschappen), het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), NL Greenlabel, YouWe, Puzzling Panda en IVN. De dagen zijn ook onderdeel van het Weekend van de Wetenschap.

_______________________________________________________________________________

Het NIOO is met ruim 300 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het water en het land: hoe werkt de natuur? Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen. De historie van het onderzoek gaat meer dan 60 jaar terug en loopt door ons hele land, en ver daarbuiten.

Voor meer informatie:

  • Hoofd wetenschapscommunicatie Froukje Rienks, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), tel. 06-10487481 / 0317-473590, f.rienks@nioo.knaw.nl

Illustraties: er zijn allerlei illustraties beschikbaar. Zie de downloads op deze pagina voor voorbeelden. De close-ups van steeds 1 bodemdier hebben als fotobron Theodoor Heijerman en mogen alleen in combinatie met de Bodemdierendagen gebruikt worden.

Website: www.bodemdierendagen.nl

Hier is de Bodemdierenzoekkaart te downloaden, er staan extra tips om soorten te herkennen en de eerste resultaten staan online om zelf ‘verder in te graven’. En nog veel meer natuurlijk!