De meeste koolstof op het land ligt opgeslagen in de bodem. Met duurzaam bodembeheer (SSM), kan de bodem een belangrijke rol spelen in het afremmen van de gevolgen van klimaatverandering, door de uitstoot van broeikasgas in de atmosfeer te beperken.
Het belang voor ons klimaat van de bodem en de opslag van koolstof wordt erkend als prioriteit in de laatste rapporten van het VN klimaatpanel IPCC, de plannen van de Parijse klimaatconferentie (COP21) en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.
De Voedsel- en Landbouworganisatie FAO organiseerde het Global Symposium on Soil Organic Carbon (GSOC17) om wetenschappers, praktijkmensen en beleidsmakers samen de rol van koolstofopslag in de strijd tegen klimaatverandering te laten bespreken.
Onder de afgevaardigden waren zelfs staatshoofden (de president van Fiji), en diverse bekende persoonlijkheiden uit de natuurbescherming en de politiek.
Mij werd gevraagd om op het symposium één van de vijf keynote lezingen te geven, over de grote impact op de koolstofvoorraden in de bodem van wereldwijde veranderingsprocessen, en manieren om het mogelijke verlies van grote hoeveelheden koolstof tegen te gaan.
In het panel waaraan ik deelnam op de openingsdag, zaten ook Nobelprijswinnaar Rattan Lal en Johan Six. We spraken alle 500 afgevaardigden toe, en gaven aan wat voor ons belangrijke overwegingen waren.
Waar ik vooral nadruk op wilde leggen was het belang van effectief en duurzaam beheer op wereldschaal van zowel landbouwgrond als bossen. Daarvoor moet voldoende aandacht komen, en er moeten fondsen voor worden vrijgemaakt.
Denk daarbij aan duurzame technieken zoals het toevoegen van het houtskoolachtige biochar aan de bodem (Terra Preta), waardoor de uitstoot van broeikasgas wordt verminderd en koolstofopslag bevorderd. Of groenbemesting: het telen van planten op landbouwgrond om ze vervolgens onder te ploegen en zo bodemerosie te voorkomen.
Er volgden nog meer dan 100 lezingen en posters op dit unieke symposium, over de uitdagingen en de beste aanpak in de strijd tegen klimaatverandering met behulp van koolstofvastlegging.
Op de laatste dag hielden we strategiebijeenkomsten om de belangrijkste punten voor de beleidsmakers te bespreken. De wetenschappers waren het daarbij roerend met elkaar eens: de bodem en de opslag van koolstof in die bodem zijn van een niet-te-onderschatten belang.
De volgende stap is nu om naar aanleiding van onze discussies een beknopte gids te maken voor beleidsmakers, waarin deze duidelijke boodschap centraal zal staan.
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under the Marie Skłodowska-Curie grant agreement No 657569