Op vrijdagochtend 27 juni is microbieel ecoloog Hans van Veen van het NIOO onderscheiden voor zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving. Burgemeester (en mede-bioloog) Joost van Oostrum van Rhenen reikte de Koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uit. Deze wordt alleen toegekend bij bijzondere verdiensten zoals “exceptionele wetenschappelijke (onderzoeks-)prestaties”. Dus zeker geen standaard-lintje.
Een bloemlezing uit de toelichting:
- “Hij is een autoriteit op het gebied van microbiologie en microbiële ecologie.”
- “Baanbrekend is de methode die hij ontwikkeld heeft om het gewicht te berekenen van de micro-organismen die in de bodem organische stof omzetten. Deze methode wordt tot op heden mondiaal toegepast.”
- “Daarnaast heeft Van Veen ook het begrip Normal Operating Range geïntroduceerd. [...] Hierdoor wordt de discussie over de risico’s van genetisch gemodificeerde planten geobjectiveerd.”
- “...onderzoek verricht naar de wijze waarop kooldioxide via planten in de bodem terecht komt. Dit heeft onder andere geleid tot verbeterde berekeningen die van belang zijn voor de werking van klimaatmodellen.”
- “Hans van Veen heeft sinds 2003 tot heden een belangrijke rol gespeeld bij het initiëren en entameren van nieuwe initiatieven op het gebied van het ecologisch genoomonderzoek. Daarbij heeft hij zich sterk gemaakt voor het openbaar vertegenwoordigen, uitdragen en verdedigen van het werk en door hem zijn belangrijke publiekprivate samenwerkingen opgezet.”
Meer details op de website van de gemeente Rhenen. De uitreiking vond plaats tijdens het internationale afscheidssymposium voor Van Veen. Hij is 65 geworden, maar neemt nog niet helemaal afscheid van de wetenschap!